Rusya-Ukrayna savaşı petrol, gaz ve kömür ithalatının faturasını yükseltirken Çin, haziranda Rusya ’dan aldığı enerji kalemlerinde bir yıl öncesine kıyasla yüzde 72 daha fazla harcama yaptı.
Bloomberg ’in haberine göre bugün yayımlanan gümrük verileri Çinli alıcıların toplamda 6,4 milyar dolar ödediğine işaret ediyor. Çinli alıcılar geçen yılın aynı ayında 3,7 milyar dolar harcama yapmıştı.
ÇİN DÖRT AYDA 25,3 MİLYAR DOLAR ÖDEDİ
Söz konusu meblağ Çin ’in mart-haziran arasında Rus enerjisine yaptığı toplam harcamayı 25,3 milyar dolara çıkardı. Pekin, 2021 ’in aynı dört aylık döneminde iki kat daha az ödeme yaparak 13,5 milyar dolar harcamıştı.
Rusya ’nın Ukrayna ’ya yönelik askeri harekatı nedeniyle birçok ülke Rus ürünlerini almaktan kaçınırken Çin stratejik müttefikinden bazen indirimli fiyatlardan daha fazla enerji satın alıyor.
Finlandiya merkezli bağımsız araştırma şirketi Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi ’nin (Centre for Research on Energy and Clean Air) geçen ay yayımladığı rapora göre Çin savaşın başlangıcından bu yana petrol, doğalgaz ve kömür açısından Rusya ’nın kasasını başka herhangi bir ülkeden daha fazla doldursa da Pekin ’in harcamaları bir blok olarak Avrupa Birliği ’nin harcamalarına kıyasla hâlâ çok az.
Enerji üretimi için gerekli yakıtlar açısından alıcıların sırtını Rusya ’ya daha fazla yaslaması nedeniyle bir önceki aya kıyasla Çin haziranda Rusya ’dan kömür ve doğalgaz ithalat hacmini artırdı. Öte yandan Çin, Rusya ’dan ham petrol alımını azalttı.
ÇİN ’İN EN BÜYÜK PETROL TEDARİKÇİSİ RUSYA
Ancak buna rağmen Reuters ’ın haberine göre Çinli alıcıların daha düşük fiyattan satılan Rus petrolünü tercih etmesiyle Rusya üst üste ikinci ayda da Çin ’in en büyük petrol tedarikçisi oldu.
Çin Gümrük İdaresi ’nin verilerine göre Çin, sevkiyatı daha maliyetli olan Suudi petrolünün ithalatını düşürdü. Çin ’in ithal ettiği, deniz yoluyla ve Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu petrol boru hattı üzerinden gönderilen Rus petrolü haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 7,29 milyon ton oldu.
Çin ’in Rus petrol ithalatı Mayıs ’ta varil başına günde yaklaşık 2 milyona çıkarak rekor seviyeyi görmüştü. Bu rakam haziranda varil başına günde 1,77 milyona düştü.
Çin, Suudi Arabistan ’dan ise haziranda geçen yıla kıyasla yüzde 30 düşüşle 5,06 milyon ton petrol ithal etti. Çin ’in Suudi Arabistan ’dan petrol ithalatı mayısa göre günde varil başına 1,84 milyon azalmış oldu.
KÖMÜR VE DOĞALGAZ İTHALATI DA ARTTI
Öte yandan Bloomberg ’in aktardığına göre Çin ’in, Rusya ’dan yaptığı toplam kömür ithalatı, geçen yılki 5 milyon tona ve mayıstaki 4,7 milyon tona kıyasla 5,3 milyon tona yükseldi.
Sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatıysa geçen yılki 321 bin tona ve mayıstaki 397 bin tona kıyasla 521 bin tona yükseldi.
FERRO ALAŞIM TOZLARI VE KULLANIM ALANLARI
–Ferro Molibden Tozu: Otomobiller, ağır kamyonlar, köprüler ve üst geçitler, inşaat vinçleri, büyük miktarda gerilime dayanım gereken veya iyi bir mukavemete ihtiyaç duyulan diğer tüm yapılarda kullanılan çelik üretimi için kullanılır.
–Ferro Wolfram Tozu: Ferro Tungsten esas olarak herhangi bir alaşımın erime noktasını arttırmak için kullanılır ve bu nedenle Havacılık, Döküm ve Kaynak Elektrot gibi çeşitli uygulamalar için uygundur. Elektrotlar içinde, Ferro Tungsten esas olarak Sert Dolgu Elektörleri ve hatta Sert Dolgu Borulu Elektrotların üretimi için kullanılır.
-Ferro SilisyumTozu: Ferrosilisyum, çelik ürün kalitesini geliştirmek için sıvı metalde oksijeni gidermek amacıyla alaşım elementi olarak kullanılır. Silisyum temel olarak mukavemet ve aşınma direnci, esneklik (yay çelikleri), korozyon direnci (ısıya dayanıklı çelikler) ve düşük elektriksel iletkenlik ve mıknatıssal büzülme (elektriksel çelikler) özelliklerini arttırır. Düşük Al içerikli Standart FeSi, Yüksek Saflıktaki FeSi ve düşük karbonlu FeSi ürünleri, transformatör/motor, rulman, darbe emici, araç lastiklerinde çelik kord bezi ve paslanmaz çelik imalatında kullanılan özel kalitede çeliklerin üretiminde kullanılmaktadır.
–Ferro Krom LCTozu: Düşük Karbonlu Ferro Krom, Karbon yüzdesini Karbon seviyelerini etkilemeksizin ayarlanması gereken çelik içine eklenir. Düşük Karbonlu Ferro Krom Toz, Kaynak Elektrotları ve Çubuk Elektrotları gibi seveal uygulamalarda kullanılır.
–Ferro TitanyumTozu: Ferro Titanyum, Kükürt, Karbon, Oksijen ve Azot ile son derece reaktif olduğu için Çelik Üretiminde Temizlik Maddesi olarak kullanılır. Ayrıca deoksidasyon, kükürt giderme ve denitrifikasyon için kullanılır. Ferro Titanyum, Kaynak Elektrotları ve Yangın İşleri uygulamalarında da kullanılır.
–Ferro VanadiumTozu: Ferro Vanadyum, alkalilere ve ayrıca sülfürik ve hidroklorik asitlere karşı stabilite sağlar. Ferro Vanadyum, Çeliğe Karşı Korozyonun Önlenmesine de Yardımcı Olur. Aynı zamanda Çelik, Döküm ve Kaynak malzemelerinin Çekme Dayanımının arttırılmasına da yardımcı olur.
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ 0216 4421200-05523307100-05325466184www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com