Anasayfa / Ekonomi / Çiftçi kuraklık batağına saplandı

Çiftçi kuraklık batağına saplandı

METEOROLOJİNİN Nisan ayı verileri Türkiye ’nin önümüzdeki dönemde yaşayacağı gıda sıkıntısının adeta habercisi oldu. Marmara dışında tüm bölgelerde şiddetli ve olağanüstü kuraklık yaşandı. Pandemi ve kapanma koşullarında ürününü 3-5 kuruşa dahi satamayan çiftçiyi daha da zor günler bekliyor. Arpa, buğday üretimi gibi kuru tarım yapılan bölgelerdeki kuraklık krizi afet boyutuna varmış durumda. Buğdayda yüzde 80 arpada ise yüzde 90 ’lara varan kayıp bekleniyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 7 Mayıs 2021 ’de yayımladığı “Hububat ve bakliyatta, yağış, ekiliş, ve gelişim analizi” başlıklı raporunda kuraklığa ilişkin verilere yer verdi. Buna göre yağışların normal seviyesi 59,1 mm iken, 2021 yılının Nisan ayında yağışların seviyesi 30,7 mm oldu. Bu haliyle mevsim normallerinin yüzde 48 altında gerçekleşen yağışlar nedeniyle rekolte kaybı yüzde 80 ’lere ulaştı.

Raporlara göre kuraklıktan en çok darbe alan bölgelerin başında İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi geliyor. İl bazında yağışların en sert düştüğü il ise Mardin. TMO raporuna göre bu kentte yağışlar normalin yüzde 52 altında kaldı. Güneydoğu ’ya ilişkin TMO raporunda şu ifadelere yer verildi; “Diyarbakır ’da yüzde 88 Mardin ’de yüzde 62 ve Şırnak ’ta yüzde 83 olan kuru ekim oranı hesaba katıldığında bu üç ili içine alan coğrafyanın yüzde 80 ’inde (yaklaşık 4 milyon dekar alanda) kuraklık dolayısıyla geri dönüşümü mümkün olmayacak kurumalar yaşandı. Şanlıurfa ’nın güneyinde yüzde 80-90 oranında hasar tahmini var.”

Ulusal Hububat Konseyi ise kuraklık nedeniyle “Nisan ayı buğday gelişim raporu”nu yayımlamama kararı aldı. Konuya ilişkin açıklama yapan Başkan Özkan Taşpınar “Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi ’nde bir sıkıntı olduğu aşikâr. Buğday fiyatını ve buğday ithalatındaki fiyatları manipüle etmemek için bu ay rapor açıklamama kararı aldık” dedi.

ciftci-kuraklik-batagina-saplandi-875348-1.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ise yaklaşan tehlikeye dikkat çeken risk raporunda yetkili kurumlara acil önlem çağrısı yaptı. 6 Mayıs ’ta yayımlanan rapora göre kuraklık buğdayda 2 milyon tonluk rekolte kaybına yol açabilir. TZOB raporunda şu ifadelere yer veriliyor; “Ülkemizde 22 ilde tarımsal kuraklık yaşanıyor. Kuraklığa bağlı olarak geçen yılın buğday rekoltesine göre yaklaşık 2 milyon ton kayıp beklenmekte. Geçen yıl 20 milyon 500 bin ton olan rekoltenin yüzde 9,75 azalarak 2021 yılında yaklaşık olarak 18 milyon 500 bin ton olması tahmin edilmekte.” Diyarbakır ’da buğday üretimi yapan çiftçi Bişar İçli, yaşadığı sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi: 40 dönüm arazide buğday üretiyorum. Geçen yıl 21 ton ürün aldım. Ancak bu yıl rekolteyi 3-4 ton olarak bekliyoruz. Şu zamana kadar Bakanlık ’tan herhangi bir açıklama yapılmadı. Açıkçası umudumuz da yok. Ülkenin tarım politikası ortada. Ürün kaybı en az yüzde 80. Bu haliyle elektriğini bile ödeyemiyor çiftçiler” ifadelerini kullandı. Üretimdeki böyle bir düşüş yalnızca çiftçileri değil tüketicileri de etkileyecek. Üretimdeki azalma buğday fiyatlarını ve dolayısıyla un, makarna ve ekmek fiyatlarını yukarı yönlü hareketlendirecek. Buğday üreticisi Bişar İçli hem bu soruna hem de gelecek yıl yaşanacaklara ilişkin; “Fiyatlar da etkilenecek. Kayıp bu kadar çok olunca doğal olarak fiyatlar zamlanacak. Sadece ekmek, makarna un gibi de düşünmemek gerekir. Saman da yok mesela. Hayvancılıkla uğraşanlar ne yapacak? Hadi zararı borç harç atlattılar diyelim. Peki gelecek yıl nasıl gübre alacak, tohum alacak. Bu nedenle işin içindeki tüm kesimler afet ilan edilmesini söylüyor” sözleriyle krizin derinliğini ifade etti.

***

ciftci-kuraklik-batagina-saplandi-875349-1.

2 milyarlık destek çiftçiyi kurtarmaz

CHP Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Orhan Sarıbal İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ’da son 50 yılın en düşük yağışının alındığını hatırlatarak, hükümeti göreve çağırdı. Sarıbal yaptığı açıklamada “2021 yılı bütçesinde 22 milyar olarak belirlenen desteğin 24 milyar liraya çıkarılacağı söylendi. Çiftçinin şu anda sadece bankalara borcu 139 milyar lirayı bulmuş durumda. Çiftçi şimdi de kuraklık nedeniyle büyük risk altında. 2 milyar liralık destekle bu tablo değişmez.”

Ozan Gündoğdu/Birgün

PARS HADJIN YILAN KOVUCU

Hadjin konsantre Yılan Kovucu 100cc/5lt suya seyreltilerek ilaçlama pompası ile yılanın gelmesi istenmeyen bölgelere uygulama yapılır.İklim koşullarına göre 25-35 gün etkisini korur. Yılan, kertenkele, köstebek, akrep gibi sürüngen ve haşeratlara karşı kovucu etkisi vardır. Bölgeden uzak durmasını sağlar.

Kullanımı:Hadjin konsantre yılan kovucu su ile karıştırılarak kullanılır.Bu karışım yılan, kertenkele, akrep vs yaklaşması istenmeyen bölgenin çevresine ilaçlama pompası ya da spreyle uygulanarak bir hat oluşturulur.

Yılan için; 100cc Hadjin/1lt su

Kertenkele için; 100cc Hadjin/5lt su

Akrep için; 100cc Hadjin/2lt su

 

DMRSÜREN Kimya Ltd Şti

0216 4421200-0216 4426626

0552 3307100-0552 3308100

www.kimyadeposu.com

Kimyadeposu.com

Tarım Kimyasalları,Yem katkıları , Seramik-Hamur Tutkalı,Çiçek Tutkalı,Mücellit Tutkalı,Panç Tutkalı,Taş ve Boncuk Tutkalı,Kumaş-Aplike ve Keçe Tutkalı

Transfer Dekopaj Tutkalı,İp ve Dantel Sertleştirme Tutkalı,Ahşap Montaj Tutkalı

Hobi Tutkalı,Puzzle Tutkalı ,Mineralleri,zeolit,sepiyolit,diyatomit,kaolin,sunshield gölge tozu,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars sıvı kükürt,parvet hayvan yara tozu,parspet hayvan bakım ve yara tozu,badimon yara tozu,çinko metal tozu,demir tozu,manganez dioksit,mangan dioksit,mangan tozu,mikronize mangan,hayvan altlığı,hadjin yılan kovucu,pars lime sülfür,bit-pire kovucu,nangrafi,nano tozlar,metal tozları,maden tozları,nano partiküller,dmrsüren,dmrsüren kimya,kimyadeposu.com,çinko sülfat,bakır sülfat,mangan sülfat,magnezyum oksit,magnezyum sülfat,demir sülfat,kalsiyum oksit,kalsiyum hidroksit,potasyum silikat,potasyum hidroksit,hekzatetramin,sodyum lignosülfonat,potasyum lignosülfonat,grafit tozu,mikronize grafit,kimyadeposu.com

Hakkında

Diğer Haber

Tarım sektörüne 50 milyon dolar kredi

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), OPEC Uluslararası Kalkınma Fonu (OPEC Fund for International Development-OPEC …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]