Doğu Karadeniz’de mart ayının son günlerinde etkili olar kar yağışı ve dondan çay bahçeleri olumsuz etkilendi. Artvin, Rize Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde yaklaşık 850 bin dekar alanda 204 bin üretici çay tarımı ile uğraşıyor.
Son yıllarda yaş çay üretimi yılda 1 milyon ile 1 milyon 200 bin ton arasında değişiyor. Bundan da 200-220 bin ton civarında kuru çay elde ediliyor. Bölgede 29-30 Mart tarihlerinde özellikle Rize ve Trabzon’da etkili olan kar yağışı ve don nedeniyle çay bahçeleri de etkilendi.
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, yaptığı açıklamada, son kar yağışı ve oluşan soğukla çay tarlalarında yeni filizlenen çay tepe noktalarında yanma meydana geldiğini belirtti.
Kar yağışı nedeniyle yaş çayın büyük oranda zarar gördüğünü ifade eden Erdoğan, “Yaş çayda birinci sürgünde yüzde 25-30 civarında bir ürün kaybı bekliyoruz. Bu, kalitede de azalmayı beraberinde getirecek. Bunun her türlü değerlendirmesi yapılmalıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gerek fındıkta, gerekse kayısıda yaptığı incelemeleri çayda da yapması gerekir. Biz bu konuda girişimlerimizi yaptık. Bu yıl Rize çayına gerekli hassasiyetin gösterilmesini bekliyoruz” dedi.
“MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİNİ BEKLİYORUZ”
Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi de kar ve soğuk havanın çay bitkisini etkilediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Kar yağışı özellikle tepe üstleri ve rüzgar alan bölümlerde daha fazla zarara neden oldu. Üreticinin mayıs ayı ürününü etkileyecek, kalitesini düşürecek. Yanma dolayısıyla yaş çay parça parça gelecektir. Çok fazla olmasa da üreticinin mağduriyeti vardır. Devletimizin bunu dikkate almasını bekliyoruz. Üreticinin kısmen mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz.”
Mavi, sahil kesimlerinde hava şartları dikkate alındığında üretimin nisan ayının sonunda başlayabileceğini sözlerine ekledi.
AA