Anasayfa / Ekonomi / Buğday tarlalarında göz yaşartan manzara…Girdi maliyetleri 2 kat arttı

Buğday tarlalarında göz yaşartan manzara…Girdi maliyetleri 2 kat arttı

Kuruyan buğday tarlalarını traktörle sürmek zorunda kalan çiftçiler Gürer’e dert yandı. Artan girdi maliyetleri nedeniyle zar-zor ektikleri tarlalarının bu kez kuraklık nedeniyle kuruduğunu söyleyen üreticiler, “Başka hiçbir gelirimiz yok. Bu tarlaları ekmek için o kadar borcun altına girdik. Şimdi hiç verim alamadığımız tarlalarımızı, ürün kuruduğu için sürmek zorunda kalıyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı” diye feryat etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık nedeniyle kuruyan buğday tarlalarında, üreticilerle bir araya geldi. Ulukışla ilçesine bağlı Beyağıl köyünde kiraladığı 150 dönüm tarlasında ektiği buğdayı oluşmadan kuruyan çiftçi, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadığı mağduriyeti anlattı.

Tohum topraktan çıkıp 15-20 santime ulaşmışken kuraklık nedeniyle kuruyan tarlasını, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e gezdiren çiftçi, “Girdi maliyetleri son bir yıl içinde neredeyse 2 kat arttı. Gübre,İlaç, mazot, tohum, biçerdöver, tarla kirası ve diğer maliyetler de sürekli artış eğiliminde. Son olarak mazota gelen zam tamamen belimizi büktü. Tohumunu 3 bin 100 liraya aldığımız sert makarnalık ektiğimiz tarla ne yazık kuraklık nedeniyle kurudu. Bölgede binlerce dönüm arazi benzer şekilde kurudu” dedi.

Kuru tarım yapıldığı için kuruyan ürünün yerine yeni bir ürün ekme şanslarının da olmadığını söyleyen çiftçi, “Şimdi 150 dönüm araziyi traktörle sürmek zorunda kalacağız. Başkaca bir gelirimiz de yok. Bu tarlayı ekebilmek için borcun içine girdik. Artık dayanacak gücümüz de kalmadı..” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye’de 22 ilde şiddetli bir şekilde kendini gösteren kuraklığın daha çok Güneydoğu illeri ile iç Anadolu’da etkisini gösterdiğine dikkat çekerek, “Normal şartlar altında kuru tarım yapılan alanlarda 1 dönümden 230-270 kilo aralığında verim alınıyor. Bazı bölge de 1 dönümden alınan verim miktarı 150 ile 170 kiloya kadar düşüyor. Kuraklık ile bu verim sıfırlandı.” dedi.

Kuru tarımın yapıldığı bölgelerde üreticinin tek umudunun gökyüzünden yağacak yağmur olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yağmurun yağmadığı dönemlerde verim kaybının yüksek olduğunu, kuraklık zamanında ise üreticilerin ne yazık ki hiç verim alamadan tarlasını sürmek zorunda kaldığını anlattı.

Bu yıl ekmeklik buğday için 2 bin 250 lira, makarnalık buğday için 2 bin 450 lira taban fiyat belirlendiğini de anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Böyle giderse kuraklık nedeniyle ciddi verim kaybı olacak. Buğday ekim alanları 1990 yılına göre 2 milyon hektar azaldı. Yıllık 18-20 milyon ton aralığında buğday üretip 8-10 milyon ton ithalat yapıyoruz.

TMO kuraklık ile 1 milyon ton bu yıl ürün kaybı olacağını öngörmüştü ancak ortaya çıkan tabloda uzmanlar bunun 3 milyon tonu aşacağını ifade ediyorlar. Bu da daha çok buğday ithal edeceğimiz anlamına geliyor. Bu yıl sert makarnalık buğday için belirlenen taban fiyattan 2450 TL ton fiyatı ile geçen yıl Ağustos ayında yurtdışından buğday ithal ettik. Yani üreticiye bu yıl reva görülen taban fiyatı, geçen yıl yabancı ülkelerin üreticilerine ödemek zorunda kaldığımız fiyat.

Geçen yıl TMO’nun belirlediği makarnalık buğdayın ton olarak tabanı fiyatı 1800 liraydı. Yerli üreticiye 1800 lira veren TMO 2450 TL ithalat yaptı. Yurt dışında ekmeklik buğday ton fiyatı 3 bin TL aşmış durumda, Buğday açığımız var. Hasat sonu görülen o ki çiftçimiz için belirlenen taban fiyatın en az 500 TL üzerinde fiyatla buğday ithal etmek zorunda kalacağız” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin hububat ambarı olarak bilinen Orta Anadolu’da ve Güneydoğu’da kuraklığın neden olduğu ciddi bir mağduriyetin oluştuğunu kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üreticinin hasat yapmadan tarlasını sürmek zorunda kalması çok üzücü bir durum. Gördüğüm bu manzara karşısında içim yandı.

İlaç, gübre, tohum gibi girdi kalemlerine gelen zam zaten çiftçinin belini bükmüştü, Geçen yıl Ağustos’ta tonu 1800 TL olan üre gübresi bugün 3700 TL satılıyor, son pompada mazot artışı ise çiftçiye ‘yandın aman’ dedirtti” ifadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık nedeniyle oluşan zararın karşılanması için bir an önce girişimde bulunulması gerektiğine de işaret ederek, “Bu bölgede tarım ilçe müdürlüğü bir tespit çalışması yapmış ama herhangi bir destek önemesi yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor. Ayrıca desteklemeler ve hasar ödemesi ürünü ekene değil de tarla sahibine yapılıyor. Bu yanlış uygulamadan derhal dönülüp, tarlaya ürünü eken çiftçiye ödeme yapılması gerekiyor. ÇKS olsun olmasın tüm çiftçinin zararı karşılanmalıdır.” diye konuştu.

ALÜMİNYUM OKSİT

Alüminyum oksit minerali , alüminyum metalinin oksijene karşı yüksek duyarlılıkta olmasından dolayı meydana gelmektedir. Yüksek sertlikleri ve dayanım ömürlerinin yüksek oluşları nedeniyle yüzey işlem sektöründe tercih edilirler. Boya çıkarma veya pürüzlendirme işlemleri için en çok kullanılan malzemelerdir. Alüminyumoksit yüksek sertlikleri ve köşeli yapılarından dolayı özellikle kaplama öncesi pürüzlendirme işleminde yoğun olarak kullanılmaktadır. Basınçlı hava ile birlikte yüzeye püskürtüldüklerinde , sarf malzemesinin boyutlarına bağlı olarak yüzeyde mikron mertebesinde yarıklar açmaktadırlar. Sonradan bir kaplama işlemi uygulandığında açılan bu yarıklara yerleşen kaplama malzemesi ana metale daha iyi tutunduğundan kaplama ömrü ve kalitesi yüksek olmaktadır. Alüminyumoksit köşeli bir kumlama yada raspa sarf malzemesidir. Köşeli malzemelerin aşındırma özelliği yüksektir. Bu özelliğinden ötürü alüminyum oksit yüzeyin pürüzlendirilmesi işlemlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yüzey profilinin çok önemli olmadığı uygulamalarda hızlı bir temizleyici olarak da kullanılmaktadır. Beyaz aluminyumoksit saflık değerinden ötürü paslanmazlık özelliği taşıyan malzemelerin kumlanmasında tercih edilmelidir. Paslanmaz çelikler , titanyum ve alüminyum alaşımları , bakır ve pirinç alaşımları ve hatta porselen esaslı malzemelerin kumlama sında tercih edilen beyaz aluminyumoksit , kahverengi alüminyumoksit e nazaran çok daha az toz çıkararak daha temiz bir yüzey kalitesi sunmaktadır. Kahverengi alüminyumoksit ise serbest halde demir içerdiği için yüzeyin paslanmazlık özelliğini zedelemektedir. Ayrıca yoğun kullanımda yüzeyde renk değişimine de yol açabilmektedir. Bu nedenlerle kahverengi alüminyumoksit paslanmazlığın ve yüzey rengi kalitesinin şart olmadığı durumlarda tercih edilmelidir. Cam kumlama makinelerinde ve elle yapılan cam kumlama uygulamalarında hızlı kumlama imkanı tanıması ve diğer sarf malzemelerine nazaran (silis kumu , cam kumu , garnet gibi) daha yüksek sertlik ve daha az toz çıkışı sağlaması nedeniyle yoğun olarak tercih edilen bu malzemeler tamamen yurtdışı menşeili olarak satılmaktadır. İç piyasada genellikle ukrayna menşeili olan kahverengi alüminyum oksit tercih edilmektedir. Bunun nedeni olarak Çin menşeili olana kahverengi alüminyum oksit lerin mineral yapısı daha farklı ve daha çok toz içermesi söylenebilir. Nakliye sırasında az da olsa ufalanan alüminyum oksit , neme duyarlı bir malzemedir. Bu nedenle alüminyum oksitlerin depolanması sırasında kesinlikle neme maruz kalmamaları gerekmektedir. Kumlama işlemi için kullanılan alüminyum oksit ile ilgili aradığınız bilgileri bulabilirsiniz.
DMRSÜREN KİMYA SAN LTD.ŞTİ
DANIŞMA:0532 5466184

0552 3307100-0552 3308100

www.kimyadeposu.com

Kimyadeposu.com

Tarım Kimyasalları,Yem katkıları Mineralleri,zeolit,sepiyolit,diyatomit,kaolin,sunshield gölge tozu,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars sıvı kükürt,parvet hayvan yara tozu,parspet hayvan bakım ve yara tozu,badimon yara tozu,çinko metal tozu,demir tozu,manganez dioksit,mangan dioksit,mangan tozu,mikronize mangan,hayvan altlığı,hadjin yılan kovucu,pars lime sülfür,bit-pire kovucu,nangrafi,nano tozlar,metal tozları,maden tozları,nano partiküller,dmrsüren,dmrsüren kimya,kimyadeposu.com,çinko sülfat,bakır sülfat,mangan sülfat,magnezyum oksit,magnezyum sülfat,demir sülfat,kalsiyum oksit,kalsiyum hidroksit,potasyum silikat,potasyum hidroksit,hekzatetramin,sodyum lignosülfonat,potasyum lignosülfonat,grafit tozu,mikronize grafit,kimyadeposu.com

Hakkında

Diğer Haber

Trakya’da Kanolayı kuraklık vurdu

Trakya’nın sarı altın çiçeği kanola, bölge yağış alamayınca yaşanan kuraklığa yenik düştü. Ayçiçeğine alternatif olarak …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]