Anasayfa / Ekonomi / Bordo Bulamacı Nedir?Nasıl yapılır?

Bordo Bulamacı Nedir?Nasıl yapılır?

Mantar ve bakteriyel hastalıklara karşı, göztaşı(bakır sülfat) ve kirecin karıştırılmasıyla oluşan, meyve ağaçlarında ve sebzelerde kullanılan mavi renkli koruyucu ilaçtır.

Bordo bulamacını neden kullanmamız gerekir sorusunun cevabını verecek olursak;

Evimizin, arabamızın sigortası neyse ağaçlarımızın ve sebzelerimizin koruyucu sigortası da bordo bulamacıdır. Bordo bulamacını bazı çiftçilerimiz sadece ilkbaharda gözler uyanmadan önce atıldığını bilse de, bordo bulamacı ilk olarak sonbaharda meyve ağaçları yapraklarını tamamen döktüğünde uygulanmalıdır.  Mantarlar ve bakteriler sezon içerisindeki hastalıklı bitkilerin dal ve gövdelerinde kışı geçirmemesi için ağacın gövdesi dahil her yeri ilaçlanır. İlkbaharda ise kışın dal, gövde, toprak altında ve toplanmayan yaprak altlarındaki mantarlar ve bakterilerin bitkilere bulaşmaması için koruyucu ilaçlama yapılmalıdır.

Bakteriyel kanser, dal yanıklığı, yaprak yanıklığı, kahverengi leke, elma ve armut kara leke, armut ateş yanıklığı, kayısı ve kiraz yaprak delen, erikler cep hastalığı, zeytin halkalı leke, bağ mildiyösü ve ölükol, hastalıklarına karşı koruyucu önlem olarak kullanılır.

Sebzelerde bordo bulamacının hangi hastalıklara kullanıldığı, ilacın etiketinde yazmasa da ilk çiçeklenme öncesinde 1 kere kullanılması bazı hastalıkların önlenmesine ve bitkinin direnç gelişiminde etkili rol oynar.

Bordo bulamacının hazır hali zirai ilaç bayilerinde satıldığı gibi göztaşı ve kireç karışımı kendimiz hazırlanıp kullanılabiliriz.

Bordo Bulamacı Hazırlanışı

Bordo bulamacını hazırlamak için biri 50 litrelik ve diğeri 100 litrelik olmak üzere iki ağaç fıçı veya beton havuza ihtiyaç vardır.

Çeşitli dozlarda 100 litre bordo bulamacı için kullanılacak Göztaşı ve kireç miktarları aşağıda gösterilmiştir.

  1. % 0,5 lik bordo bulamacı için 0,5kg. Göztaşı 0,250kg. Sönmemiş kireç.
  2. % 1 lik bordo bulamacı için 1kg. Göztaşı 0,500kg. Sönmemiş kireç.
  3. %1,5 luk bordo bulamacı için 1,5kg. Göztaşı 0,750kg. Sönmemiş kireç.
  4. %2 lik bordo bulamacı için 2kg. Göztaşı 1kg. Sönmemiş kireç.
  5. %3 lük bordo bulamacı için 3kg. Göztaşı 1,5. Sönmemiş kireç.

(Sönmemiş kireç yerine yukarıda verilen miktarların iki misli sönmüş kireç de kullanılabilir.)

  • Sönmemiş kireç önce bir kap içinde az su ile söndürülür.  Sönmüş kireç, 100 litrelik kaba süzülerek akıtılır ve su 50 litreye tamamlanır.
  • Diğer kaba 50 litre su konur. Göztaşı bir torba veya sepet içinde bu suya sarkıtılarak eritilir.
  • Bu şekilde hazırlanmış göztaşı eriği yavaş yavaş 100 litrelik kapta bulunan kireçli su üzerine dökülür ve bir ağaç sopa ile devamlı karıştırılarak çivit mavisi bir bulamaç elde edilir.

Hazırlanan bordo bulamacı fazla bekletilmeden kullanılmalıdır. Uzun süre bekletilirse bozulur.

BAKIR SÜLFAT GÖZTAŞI ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ…

DMRSÜREN Kimya Ltd.Şti

www.kimyadeposu.com

0216 4421200-0216 4426626

0552 3307100-0552 3308100

BAKIR SÜLFAT EN İYİ FİYATLAR DMRSÜREN KİMYA’DA..

Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu

Diğer Haber

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi, tarımsal elektrik üretim bedeline kredi verecek

Bütçeden tarıma 2025 yılı için 135 milyar lira destek ayrıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan, 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]