Almanya, Rusya ’dan gelen doğalgaz arzında yaşanan kesintilerin ardından ulusal gaz acil durum planındaki risk seviyesini ikinci en yüksek “alarm” aşamasına yükseltti.
Yükseltilen alarm seviyesi hükümete enerji şirketlerinin artan maliyetleri hanelere ve işletmelere yansıtma olanağı tanıyan bir yasayı devreye almasına izin verirken doğalgaz tüketimini en aza indirmek için bazı kömür santralleri de tekrar faaliyete geçirildi.
Kullandığı doğalgazın üçte biri için Rusya ’ya bağımlı olan Almanya Mart sonunda Rusya ’nın enerji ödemelerin ruble ile yapılmasını talep etmesi sonrası üç aşamalı acil durum planının ilk fazı olan “erken uyarı” aşamasına geçmişti.
Aynı zamanda koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı olan Habeck, Rusya ’nın Kuzey Akım boru hattından yolladığı doğalgazın yüzde 60 ’ını kesmesi sonrası bu hamlenin siyasi nedenlerle yapıldığını ve piyasaları dengesizleştirmeyi hedeflediğini açıklamıştı.
Hükümetin son hamlesi Almanya ’nın gaz depolama tesislerini doldurmak için çabaladığı dönemde geldi. Ülkede mevcut dolu kapasitenin yüzde 58 seviyesinde olduğu fakat enerji şirketlerinin hükümetin talimatları doğrultusunda Kasım ayına dek bu oranı yüzde 90 ’a çıkarmak için stoklama çabaları olduğu belirtiliyor.
Ülkede doğalgaz risk seviyesinin üçüncü aşamaya çıkarılması doğalgaz dağıtımında devlet kontrolünü öngörüyor.
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck “Şimdi hissetmesek bile bir gaz krizinin ortasındayız” diye konuştu.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com