İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İYİ Parti Grup Toplantısında Şanlıurfa’da yaptığı tüemaslar sonucunda yaşanan sorun ve sıkıntıları gündeme getirdi. Başkan Akşener yaptığı konuşmada, “Urfa’da öğrencilerimiz tabletsiz, gençlerimiz umutsuz, babalar çaresiz, tarlalar hüzünlü. Yağmur yerine yağan elektrik cezaları derman bırakmamış. Urfa sana küsmüş haberin olsun sayın Erdoğan” dedi. Akşener, konuşmasının ardından sözü Şanlıurfa’da çiftçilerin kanayan yarası haline gelen elektrik sorununu ve çiftçilerin yaşadığı sorunları dile getirmek için Bozovalı çiftçi Bayram Sarı’ya verdi.
Akşener, “Şanlıurfa ve Mardin’de vanadaşın sorunları dinledik. Şanlıurfa’daki eczacı bir kardeşimiz diyor ki ayda bin lira elektrik faturası ödüyorum. Küçük bir elektrik sobasıyla idare ediyorum. Kendi derdime yanmıyorum diyor. 150 liraya bebek maması alanları görünce kahır oluyorum diyor. Şanlıurfa’da öyle bir bela var ki bütün dertleri alıp götürüyor.
Bu dert ise DEDAŞ yani Dicle Elekktirk. Çiftçi ekip biçmek için hevesli hazır bekliyor. Ama öyle bir düzen kurulmuş ki çiftçimiz elektik faturalarından illallah etmiş. Çiftçimiz astronomik faturalardan illahah etmiş. 300 bin lira 500 bin lirayı bulan cezalar var. Sistem hem vatandaşın sırtında yük, hem de devletten vergi aşırıyor. Utanmıyor musunuz? Urfa’da öğrencilerimiz tabletsiz, gençlerimiz umutsuz, babalar çaresiz, tarlalar hüzünlü. Yağmur yerine yağan elektrik cezaları derman bırakmamış. Urfa sana küsmüş haberin olsun sayın Erdoğan”
Kürsüde konuşan Bozova çiftçisi Bayram Sarı ise şunları kaydetti: “Şanlıurfa ve ülkemizde tüm çiftçi kardeşlerimizin yaşadığı sorunları dile getirmek için bu fırsatı verdiğiği için teşekkür ediyorum. Şanlıurfa’da DEDAŞ denilen kuruma borcu olsun veya olmasın tüm çiftçi hesaplarına bloke koymuştur. Çiftçi alacağı desteklemeyi almak için bankaya gittiğinde hesabından para yok deniliyor. Sulama birliklerine gidiyor DEDAŞ’ın kestiğini söylüyorlar. Sulama birliklerinin DEDAŞ’a borcu var. DEDAŞ çiftçinin hesaplarına el koyuyor. Kanunsuz yasa dışı hak tanımaz bir şekilde hangi hukuki yollardan DEDAŞ çiftçilerimizin haklarına bloke koyabilmektedir”
Yüz binlerce tarımla ilgilenen çiftçilerimizin çiftçi kayıt sistemi TC kimlik bilgilerini kimler vermiştir? Diyen Sarı, “Bana göre bu bir anayasal bir suçtur. Tarım Bakanlığı çiftçilerini mahsumiyetini bilgilerini vermiştir. Hiçbir kurum ve bakanlık bunların önüne geçemiyor biz bunu anlayamıyoruz. Maden böyle olacaktı neden bu özelleştirildi. Bunlar özelleşince bütün bilgilerimiz bunların eline veriliyor. DEDAŞ’tan çiftçiler ürün ecek ya da tam sulayacak enerjileri kesiliyor” şeklinde konuştu.
Sulama birliklerinin hesabının çiftçiye kesildiğini belirten Sarı, “Bu işkenceyi ilçemde şeker pancarı enerji kesintisinden dolayı toprak altında çürüdü. Bu tarımı Şanlıurfa’da yapamayacaksan diğer illerin hal ne olacaktır. Ama biz tarım ülkesiyiz. Bu kuyudan yüz dönüm sulanıyor alınan ürünü de DEDAŞ’a veriyor. Bizim ürünümüz tarlada çürüyor. Şuanda ilimizde tapulama hariç mera alanları başka kişilere satılmaktadır. Bu kimler tarafından yapılıyor bilmiyoruz. Ülkemizde mera alanı kalmadı ve tarımın da sonunu getiriyor. Bu saydığımız sorunlar çözülse bu sadece pansuman olur. Daha ne sorunlar var. Memleketimde nelerin yaşadığını biliyorum. Gençlerimiz hepsi göç etmiş bulunmaktadır. Köylerde sadece yaşlılarımız kaldı. Kim bu tarımı yapacak. Kenar mahallelerde suç oranlarına karışıyorlar. Gençlerimiz çiftçimiz küstürmüş köylerine gidemez hale bırakmışlardır”