Avrupa Birliği ’nin (AB) Rusya ’dan ithal ettiği doğalgaz miktarı temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 70 azalarak günlük 100 milyon metreküpün altına indi.
AB ’nin, savaş sonrası uygulamaya başladığı yaptırımların önemli kısmı Rusya ’dan ithal edilen fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmaya yönelik adımları içeriyor.
Bu kapsamda AB, Rusya ’dan deniz yoluyla petrol ithalatını yıl sonuna kadar tamamen kesmeyi, doğalgaz ithalatını ise üçte iki oranında azaltmayı hedefliyor.
SAVAŞ ÖNCESİNDE YÜZDE 45 SEVİYESİNDEYDİ
Rusya ’dan kömür ve diğer katı fosil yakıtların ithalatı ise 10 Ağustos ’ta yürürlüğe giren yaptırımlar kapsamında tamamıyla durduruldu.
Savaş öncesinde AB ’nin kömür ithalatında Rusya ’nın payı yüzde 45 seviyesinde bulunuyordu.
AA muhabirinin Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerinden derlediği bilgilere göre, AB, Rusya ’dan geçen yılın temmuz ayında günlük yaklaşık 300 milyon metreküp gaz ithal ederken, bu miktar Temmuz 2022 itibarıyla 100 milyon metreküpün altına indi.
Böylece, AB ’nin Rusya ’dan ithal ettiği doğal gaz miktarı yaklaşık yüzde 70 azaldı. Gelecek aylarda bunun 80 milyon metreküpün altına düşeceği öngörülüyor.
Öte yandan, 2021 ’in Ocak-Temmuz döneminde Rusya ’dan günlük ortalama 400 milyon metreküp gaz ithal eden AB ’nin bu yılın aynı dönemindeki ithalatı günlük ortalama 240 milyon metreküp olarak hesaplandı.
GAZPROM ’UN GAZ AKIŞINI DURDURMASI ETKİLİ
Rusya ’dan gaz ithalatının düşmesinde Rus enerji şirketi Gazprom ’un ikinci çeyrekte birçok AB ülkesine tek taraflı gaz akışını durdurması ve haziranda Kuzey Akım üzerinden ilettiği gaz miktarını önemli ölçüde azaltması da etkili oldu.
Bu kapsamda Almanya, İtalya, Fransa, Çekya, Slovakya ve Avusturya ’ya doğal gaz akışı kısıtlanırken, Rusya-Ukrayna Savaş ’ından bu yana 6 ülkeye de ihracat tamamen durduruldu.
İlk olarak 27 Nisan ’da Polonya ve Bulgaristan ’a doğal gaz tedarikini kesen Rusya, 20 Mayıs ’ta Finlandiya ’ya, 31 Mayıs ’ta Hollanda ’ya ve 1 Haziran ’da Danimarka ’ya ithalatı durdurdu. Son olarak 30 Temmuz ’da Letonya ’ya gaz tedariki askıya alındı.
Söz konusu ülkeler Rusya ’dan yaklaşık 22,2 milyar metreküp doğal gaz ithal ediyordu.
GÜNLÜK 1,9 MİLYON VARİL HAM PETROL ALDI
Ayrıca, 27 Temmuz ’dan itibaren Kuzey Akım boru hattıyla Avrupa ’ya günlük azami 33 milyon metreküp doğal gaz sevk edilebileceğini bildiren Gazprom, hattın sevkiyat kapasitesini yüzde 20 ’ye düşürdü.
AB, bu dönemde azalttığı ithalatın büyük bölümünü sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatıyla karşıladı.
2021 ’de günlük yaklaşık 11 milyon varil ham petrol ve petrol ürünleri ithal eden AB, bu miktarın yaklaşık yüzde 30 ’unu (3,4 milyon varil) Rusya ’dan sağladı.
AB ’nin bu dönemde Rusya ’dan ham petrol ithalatı günlük ortalama 2,2 milyon varil olarak kayıtlara geçti.
Ham petrol ithalatının günlük yaklaşık 800 bin varili doğrudan Drujba boru hattıyla alınıyor. AB ’nin Rusya ’dan petrol ürünleri alımı ise geçen yıl günlük ortalama 1,2 milyon varil olarak hesaplandı. Bu miktarın 500 bin varilini dizel ithalatı oluşturuyor.
Öte yandan, gerçek zamanlı veri takip şirketi Vortexa verilerine göre, AB, temmuzda Rusya ’dan günlük 1,9 milyon varil ham petrol ithal etti.
Bu rakam, son 3 aydaki günlük ortalamaya göre 150 bin varil, savaş öncesi döneme göre günlük ortalama 800 bin varil düşüş anlamına geliyor.
AB ’nin Rusya ’dan dizel ithalatı ise temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artışla günlük ortalama 680 bin varil oldu.
DRUJBA HATTINDA AKIŞ SÜRÜYOR
Rus petrolünün AB ’ye taşınmasında ana hat olan Drujba boru hattında, Ukrayna üzerinden petrol akışı 4 Ağustos ’ta askıya alınmış, 10 Ağustos ’ta ise tekrar başlamıştı.
Yaklaşık 5 bin 500 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en büyük ham petrol hatlarından biri olan Drujba, Ukrayna ve Belarus üzerinden geçerek Polonya ve Almanya ’ya ulaşırken, hattın güney kısmı Çekya ve Macaristan ’a uzanıyor.
Söz konusu hattın teknik kapasitesi günlük 1,2-1,4 milyon varil seviyesinde bulunuyor.
IEA ’ya göre, Rusya ’nın Drujba boru hattının güney ayağı üzerinden Macaristan, Slovakya ve Çekya ’ya yaptığı ham petrol ithalatı günde 250 bin varil seviyesinde bulunuyor. (AA)
SEPİYOLİTİN HAYVAN YEMİNDE KULLANIMI
Sepiyolitin, sorptif özelliği, serbest akışkanlığı, topaklaşmayı önleyici özelliği, toksik olmayan özellikleri ve kimyasal tepkisizliği temel alınarak hayvan beslemede kullanımı üzerine araştırmalar devam etmektedir. Sepiyolitin tüm hayvan türlerinde güvenli bir şekilde %2 ’ye kadar kullanılabileceği E562 ve E563 ile onaylanmıştır. Sepiyolit diğer killer gibi absorbe edilemezler, inert maddelerdir. Sepiyolitin CAS (Chemical Abstract Service) numarası 63800-37-3 olarak bildirilmektedir. Sepiyolit %1.5 düzeyinde ratlara 12 hafta süreyle verildiğinde toksik etkisinin olmadığı bildirilmiştir.
Bir yem katkı maddesi olarak sepiyolit hayvan besleme alanında teknolojik ve besin madde değerlendirilmesini artırmak amacıyla kullanıldığı gibi çevreyi ve hayvan refahını olumlu yönde etkileyen katkı maddesi olarak da kullanılabilmektedir (Galan, 1996, Onorato ve Escribano, 2013).Sepiyolitin hayvan beslemede kullanım nedenleri :
A. Sindirim sistemi üzerine etkileri Hayvan sağlığına katkıda bulunan absorpsiyon/adsorpsiyon özelliklerine sahiptir.
Zararlı bileşikleri bağlayarak onların vücuttan atılmalarını sağlarlar. Yemlerde bulunan antinutrisyonel bileşiklerin detoksifikasyonunda ve sindirim bozukluklarının düzelmesinde önemli rol oynar.
B. Bağışıklık sistemi üzerine etkileri Antimikrobiyel etkileri gözlenmiştir.
Diare enfeksiyonlarını önlemek için yaygın olarak kullanılır.
C. Yem üretimi üzerine etkileri Mikotoksinler ve ağır metaller için adsorbant olarak kullanılır.
Pelet yem üretiminde bağlayıcı olarak kullanılır. Toksik değildir.
Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com–www.nanotozlar.com–www.claypacks.com
www.netyerim.net,www.dmrsuren.com
—
Atilla Demir Süren
DMRSÜREN Kimya Sanayii ve Dış Tic.Ltd.Şti
Altayçeşme Mah.İstiklal Cad.No:82/B Maltepe-İstanbul
Tel:0216 4421200 Fax:0216 4426626 GSM:0532 5466184
www.dmrsuren.com-www.sunshieldclay.com-www.yemkat.com
hasatdergisi.com