Anasayfa / hayvancılık / Bosna Hersek’ten yerli üreticiden daha pahalıya neden et ithal edildi?

Bosna Hersek’ten yerli üreticiden daha pahalıya neden et ithal edildi?

TBMM KİT Komisyonunda, Et ve Süt Kurumu’nun 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin hesapları görüşüldü. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, KİT Komisyonunda Bosna Hersek’ten ithal edilen etle ilgili ortaya çıkan faturayı gündeme getirdi. ESK’nın Bosna Hersek’ten 5.20 Euro’dan kemiksiz et ithal ettiği bir dönemde yerli üreticiden daha düşük fiyattan kesim yapmasını eleştiren Öztürk, “Bosna Hersek’ten ikili anlaşmalar kapsamında ithal edilen kemiksiz lop etin kilogram fiyatının 5,20 euro olduğunu -o tarih itibarıyla bu bedel 45 lira civarında- 17 Ağustos 2020 tarihindeki faturadan öğreniyoruz. Aynı dönemde yerli üreticiye aynı ürün için 38 lira ödediğinizi görüyoruz. Bosna Hersek’teki hayvan üreticisini kalkındırmak için sosyal destek kapsamında 5,20 eurodan et alınırken zaten zararda olan Türk üreticisinden 7 lira düşük bedelle et alınmasının gerekçesi nedir?” dedi.

Öztürk, diğer yandan sözleşmeli üretim bahanesiyle Bosna Hersek’ten yapılan et ithalatının kilogramda 70 Cent artmasının nedeninin de açıklanmasını isterken, “Yine, eskiden bu alımlar direkt yapılırken aracılar vasıtasıyla 50 euro, cent komisyon verilmiş olabilir mi? Onu da merak ediyorum” dedi.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün Bosna Hersek’ten ithal edilen etlerle ilgili eleştirilerine ESK tarafından yazılı olarak cevap verileceği belirtildi.

Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Bosna Hersek’ten ithal edilen kemiksiz etin fiyatıyla ilgili bir fatura ortaya çıkmıştı. Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı faturaya göre Bosna Hersek’ten 5.20 Euro’dan kemiksiz et ithal edilirken, ESK’nın aynı dönemde yerli üreticinin hayvanını daha düşük fiyattan kestiği ortaya çıkmıştı. Diğer yandan, Tareks Hayvancılık’ın devreye girmesiyle birlikte Bosna Hersek’ten yapılan et ithalatının, sözleşmeli üretim bahanesiyle 70 Cent birden artması da tartışma konusu olmuştu.

Hakkında ali anatas

Diğer Haber

Adanalı kasaplardan kebapçılara tepki: “150 gram kebabın 350 lira olması imkansız”

Kebabın başkenti Adana’da ortalama 150 gram bir porsiyon Adana kebap, merkez Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]