Anasayfa / Genel / Dalda kalan limon için formül aranıyor

Dalda kalan limon için formül aranıyor

Ziya İPEK

Bazı üreticiler, bahçede 1 lira bile etmeyen limon için ağaçlarını kesiyor. Adana’da mayer cinsi limondan 520 bin ton dolayında rekolte bekleniyor.

Konu ilgili görüşlerini bildiren Seyhan Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, erkenci ürün olarak ilgi gören limonda fiyatın bir liranın bile altına düştüğünü söyledi. Bazı üreticilerin para etmediği için limon ağaçlarını kestiğini anlatan Özkan, sorunların aşılması için Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’nun devreye alınması gerektiğini ifade etti. Özkan, “Gerçekten çok zordayız.

Ben de çiftçilik yapıyorum, ancak gelecek sene için ne ekeceğimi bilmiyorum. Yakıt pahalı, gübre pahalı, tohum pahalı, zirai ilaç pahalı, işçilik pahalı bunun altından kalkmak kolay değil. Devletin çiftçiyi ayağa kaldıracak bazı tedbirleri uygulamasını bekliyoruz.

Bu sebeple her geçen gün ekim alanları daralıyor” dedi. Narenciye ürünlerinin tamamına Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF) ton başına 100 dolar destek verilmesinin ihracatı artıracağını kaydeden Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, iç pazarda da sorunların azalacağını söyledi.

Desteklerin hızlı bir şekilde başlatılmasıyla üreticinin nispeten rahatlayacağını söyleyen Bilgiç, “İhracat için dayanıklı limon cinsleri tercih ediliyor. İnce kabuklu limonlar ihracatta değil, iç piyasada ilgi görüyor. Üreticilerin oluşturacakları bahçeler için artık daha bilinçli hareket etmeleri gerekiyor. Ülkemiz, narenciyede İspanya ve başka pazarlarla yarışacaksa farklı ürünlerle bunu yapmak zorundayız” dedi.

Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise, limonda yaşanan sıkıntının aşılması için tüketiciler ve lokanta sahiplerine çağrıda bulundu. Doğru, “Limon ağaçları kesiliyor. Taze limon tüketelim ve limon esanslı sıvılar yerine gerçek limon kullanımını teşvik edelim” dedi. Doğru, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda kodeksinde değişiklik yaparak limon suyunun gerçek limondan üretilmesinin sağlanmasını istedi.

Alternatif pazarlar bulunmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, üreticiye fiyat garantisi verilmesi gerektiğini açıkladı. İhracat Bakanlığı’nın gıda kodeksinde değişiklik yaparak limon suyunun gerçek limondan üretilmesinin sağlanmasını istedi. Alternatif pazarlar bulunmalı Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, üreticiye fiyat garantisi verilmesi gerektiğini açıkladı. İhracatın artması için ihracatçıya destek sağlanması gerektiğini de belirten Bayraktar, yeni alternatif pazarlar bulunması gerektiğini vurguladı.

Hakkında

Diğer Haber

112 MİLYON LİRALIK TARIMSAL DESTEKLEME ÖDEMESİ HESAPLARA AKTARILIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri kapsamında 112 milyon 188 bin 866 …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]