Anasayfa / Haberler / Tarım işçisi çocuklar okula gitmek istiyor

Tarım işçisi çocuklar okula gitmek istiyor

Türkiye’nin dört bir yanına mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya giden Urfalı tarım işçileri, Aksaray’da da çoluk çocuk demeden tarlalarda ter döküyor. Sıcak havada gün boyu tarlada emek veren işçiler, kurdukları çadırlarda güç şartlarda geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’a gelen yaklaşık 15 bin Urfalı tarım işçisi, bölge bölge dağılarak tarlalarda çalışıyor. Nisan ayında gelen ve kasım ayı sonuna kadar tarlalarda farklı ürün desenlerinde çalışmalarını sürdüren işçilerin çocukları okula gidemiyor.

Urfalı tarım işçilerinden İsmail Çavuş (48), İHA’ya yaptığı açıklamada, Urfa’da iş olmadığı için mecburen Aksaray’a geldiklerini belirterek şöyle diyor:

“40 derece sıcağın altında ayçiçeği kesiyoruz. Yevmiyelerimiz çıkmıyor. Bazen 25-30 TL’ye geliyor yevmiyelerimiz. Bir de burada bazı arkadaşlar paramızı vermiyor. Bizleri zorla çalıştırmak istiyor. Urfa’nın yüzde 90’ı hep dışarıda çalışıyor şu an. İş sahası olmadığı için, fabrika olmadığı için mecburen millet tarım işçisi olarak dışarı çıkıyor. Ne sigortası var, ne başka bir şeyi.”

Naif Uğurlu da (28), “Bu sıcakta halimizi görüyorsunuz. 40 derece sıcakta çalışıyoruz. Yevmiyemiz çıkmıyor. Memleketimizde iş yok güç yok, mecburen geliyoruz. Geliyoruz ama yevmiyelerimiz çıkmıyor” diye konuşuyor.

Mehmet Demir (25) adlı işçi ise çadırda yaşamanın zor olduğunu ifade ederek şunları söylüyor: “Çocuklar, biz zorlanıyoruz. Çalıştığımız yerde bazen hakkımızı alamıyoruz. Çadırda kalıyoruz. Çadırın altında yaşamak zor bir şey. Su, elektrik sıkıntısı var. Geçim zor oluyor bize.”

Okulların açılmasına günler kala, aileleriyle birlikte tarlalarda çalışan çocuklar ise okula gidememekten şikâyetçi. Kimisi doktor, kimisi öğretmen olmak isteyen çocuklar, “Okula gitmek istiyorum, beni götürmüyorlar. Okula gidemiyorum. Ailem çalışıyor. Büyüyünce doktor olmak isterdim” diyor.(Birgün)

Hasatdergisi.com

Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu

Diğer Haber

10. MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Üreticileri, zeytin ve zeytinyağı tutkunlarını bir araya getirerek bölgenin benzersiz lezzetlerine ve kültürel mirasına dikkat …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]