Vatandaşın temel besin ürünleri olan süt ve süt ürünleri ile ette üretim verileri alarm verirken, maliyetlerin artık üretimi tehlikeye attığına dikkat çeken üreticiler “Geri dönülmez yola giriyoruz” açıklamasını yaptı. Sektör temsilcileri, Türkiye ’de üretimin ana omurgasını oluşturan küçük işletmelerin yüzde 67 ’lik paya ulaştığını ve bu işletmelerde bir litre sütün üretim maliyetinin 8.13 TL ’ye ulaştığını kaydetti. Buna karşılık çiğ süt fiyatının 7.50 TL ’de kaldığını ve üreticinin eline sadece 7 TL geçtiğini kaydeden Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, şu uyarıları yaptı:
İSTİKRARLI SÜT FİYATI
“Bu insanlar üretimden çıkarsa bir daha geri dönüşü olmayan yola girmiş oluyoruz. Bu hayvanlar kesiliyor ve çok sıkıntıya düşeceğiz. Geçmişte bunları yaşadık, aynı senaryoyu bir daha yaşamayalım. Bizim istikrarlı süt fiyatını korumamız lazım. Zam olması mühim değil sağlam zemine oturtursak süt üretimini her tarafımız mera ve hayvancılık olur. Vatandaş eti de ucuza yer.”
DESTEK 1 TL ’DE KALSIN
2008 yılında yaşanan süt kriziyle 1 milyonu aşkın hayvanın kesime gittiğini ve ette ithalat bağımlılığının arttığını hatırlatan Keskin, bu noktada fiyat artışı yerine desteklerde artırıma gidilmesi ve denetleme ile sistemin kurulabileceğini kaydetti. Keskin, mayıs ayında 1 TL ’den 20 kuruşa kadar düşen destek priminin yıl boyunca 1 TL olarak devam etmesi gerektiğini aktardı.
Üreticiler ne istiyor?
– Zam olmayacaksa eğer Ulusal Süt Konseyi ’nden çıkan fiyat üreticiye ödenen fiyat olmalı. Şu anda üreticiye kalan fiyat 7 TL.
– Hem üreticinin hem tüketicinin hem de devletin kazanması için mutlaka süt desteği tüm yıl sürmeli ve destekleme primi yıl boyunca
1 TL olarak devam etmeli.
– Tarım Bakanlığı ’nın açıkladığı yem desteği örgütler üzerinden verilmeli, devlet denetlemeli.
– Toprak Mahsulleri Ofisi ’nin (TMO) arpa, mısır desteği örgütler üzerinden verilmeli.
– Desteklemeler aylık takvimlere bağlanmalı, hızlı verilmeli.
Aile işletmeleri kurban edilmesin
– Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, “Fiyat belirlenirken, Fiyat İstikrarı Komitesi ’nin gönderdiği tavsiye önemli oluyor. Bizim bir kere Fiyat İstikrarı Komitesi ’ni buradan çıkarmamız gerekiyor. Bizim Tarım Bakanlığı ile sıkıntımız yok. Tarım Bakanlığı biliyor bizim sorunlarımızı. Ama para ve maliye tarafı, para ve enflasyon olarak bakıyor olaylara. Bizim bu süt hayvancılığı matematiksel bakılacak olay değil” ifadelerini kullandı. Küçük işletmelerin önemine dikkat çeken Keskin, aile işletmelerinin büyük işletmelere ve sanayiye kurban edilmemesi gerektiğini vurguladı.
SEPİYOLİTİN HAYVAN YEMİNDE KULLANIMI
Sepiyolitin, sorptif özelliği, serbest akışkanlığı, topaklaşmayı önleyici özelliği, toksik olmayan özellikleri ve kimyasal tepkisizliği temel alınarak hayvan beslemede kullanımı üzerine araştırmalar devam etmektedir. Sepiyolitin tüm hayvan türlerinde güvenli bir şekilde %2 ’ye kadar kullanılabileceği E562 ve E563 ile onaylanmıştır. Sepiyolit diğer killer gibi absorbe edilemezler, inert maddelerdir. Sepiyolitin CAS (Chemical Abstract Service) numarası 63800-37-3 olarak bildirilmektedir. Sepiyolit %1.5 düzeyinde ratlara 12 hafta süreyle verildiğinde toksik etkisinin olmadığı bildirilmiştir.
Bir yem katkı maddesi olarak sepiyolit hayvan besleme alanında teknolojik ve besin madde değerlendirilmesini artırmak amacıyla kullanıldığı gibi çevreyi ve hayvan refahını olumlu yönde etkileyen katkı maddesi olarak da kullanılabilmektedir (Galan, 1996, Onorato ve Escribano, 2013).Sepiyolitin hayvan beslemede kullanım nedenleri :
A. Sindirim sistemi üzerine etkileri Hayvan sağlığına katkıda bulunan absorpsiyon/adsorpsiyon özelliklerine sahiptir.
Zararlı bileşikleri bağlayarak onların vücuttan atılmalarını sağlarlar. Yemlerde bulunan antinutrisyonel bileşiklerin detoksifikasyonunda ve sindirim bozukluklarının düzelmesinde önemli rol oynar.
B. Bağışıklık sistemi üzerine etkileri Antimikrobiyel etkileri gözlenmiştir.
Diare enfeksiyonlarını önlemek için yaygın olarak kullanılır.
C. Yem üretimi üzerine etkileri Mikotoksinler ve ağır metaller için adsorbant olarak kullanılır.
Pelet yem üretiminde bağlayıcı olarak kullanılır. Toksik değildir.
Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com–www.nanotozlar.com–www.claypacks.com
www.netyerim.net,www.dmrsuren.com
—
Atilla Demir Süren
DMRSÜREN Kimya Sanayii ve Dış Tic.Ltd.Şti
Altayçeşme Mah.İstiklal Cad.No:82/B Maltepe-İstanbul
Tel:0216 4421200 Fax:0216 4426626 GSM:0532 5466184
www.dmrsuren.com-www.sunshieldclay.com-www.yemkat.com
hasatdergisi.com