Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, iklim değişikliği, büyük oranda artan kent nüfusunun yarattığı çevre kirliliğin derelerle denizlere aktığını, böylelikle denizdeki ekosistemin bozulduğunu söyledi. Çeltik, önlem alınmadığı takdirde Akdeniz ’de de müsilaj olması ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti.
Artan nüfusa ve sıcaklıklara dikkat çeken Bayram Ali Çektik şunları söyledi; “Biz müsilaji geçen yıl Marmara Denizi ’nde gördük. Bunun nedenini sorduğumuz zaman geçmişteki 20-30 yıla bakmamız gerekiyor. Aslında müsilaj denizdeki ekosistem-habitat sisteminin bozulmasından kaynaklı alg patlamasıydı. Bunun birçok sebebi var.
Denizler kirlendi. Bu kirlilikten canlılar arasındaki ilişki bozuldu. Bozulunca farklı canlılar ortaya çıktı. Bunlar birbirini yiyemez hale geldi. Sıcaklıkla beraber bir anda patladı. Marmara ’ya baktığımızda Antalya ’da daha biraz daha şanlıyız diyebiliriz. Antalya neredeyse küçük bir köy. Fakat 30 yıl sonra nüfusun iki kat atacağı rakamlarla ortada”
Son yıllarda Antalya akarsularında yaşanan kirliliklerden de örnekler veren Çeltik; “Türkiye ’nin göllerinde bu dönemde yaşanan renk değişikliği, Boğaçayı ’ndaki ve Düdençayı ’nda ki yaşanan durumun da nedeni olarak hava sıcaklığındaki değişimler ve farklı noktalardaki su seviyelerinin değişikliğini gösterebiliriz. Düden Çayı ’nda da yaşanan balık ölümlerinden sonra baskın türlerin değişmesi suda renk değişikliğine neden oldu.
Müsilaj, gerekli şartlar sağlandığında ortadan hızlıca kaldırılabilecek bir şey değildir. Müsilajın birçok sebebi olabilir. Ancak bugün yaşadıklarımız, uzun zamandır doğaya verdiğimiz zararın bir yansımasıdır. Çevreyi kirletiyoruz. Yağmurlarla birlikte bu kirlilik derelere karışıyor. Dereler yoluyla denizlere ulaşıyor. Sonrasında da sistemi bozuyor.
150 bin yılda bir artan sıcaklık artık 150 yılda bir olmaya başladı. Artık 20-30 yılda bir derece artacağı göz önünde. Bu da kat kat artacağını gösteriyor. Bu gibi sebepleri birleştirdiğimiz zaman önümüzdeki dönemlerde Akdeniz ’de bu müsilaj olması neredeyse kaçınılmazdır” dedi.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com