Anasayfa / Ekonomi / Turizm geliri can suyu olmaz

Turizm geliri can suyu olmaz

İktidarın artan döviz ihtiyacını karşılamak için son umudu turizm gelirlerinde. Ancak veriler bu son umudun gerçekleşme ihtimalinin giderek yok olduğunu gösteriyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Yılsonu için belirlenen 35 milyar dolarlık turizm geliri hedefi aşılacak” dese de yılın ilk 5 ayında gelen turist sayısı hâlâ pandemi öncesini yakalayamadı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ’nın verilerine göre 2022 yılı mayıs ayında Türkiye ’yi ziyaret eden yabancı ziyaretçi sayısı pandemi öncesi 2019 yılı verilerine göre, yüzde 4,9 ’luk gerileme kaydetti. Mayısta 3 milyon 824 bin yabancı ülkeye gelirken bu ziyaretçilerin yüzde 0,98 ’ini oluşturan 37 bin 602 kişi günübirlikçi olarak kayıtlara geçti.

Bakanlığın verilerine göre 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde ülkeye gelen 11 milyon 301 bin 602 yabancı ziyaretçinin 74 bin 132 günübirlikçi.

Türkiye, pandeminin ağır etkilerinin yaşandığı 2020 ’de yalnızca 15 milyon 800 bin turist ağırladı ve 12 milyar dolar gelir elde etti. 2021 yılında ise 29 milyon 300 bin turist ağırlanırken buradan elde edilen gelir 24 milyar 400 milyon dolar oldu.

Eski Turizm bakanı Bahattin Yücel, ekonomi yönetiminin turizm konusunda sattığı hayallerin gerçek durumdan uzak olduğunu söylüyor.

Turizmde temel beklentinin Avrupa ülkelerinden ziyaretçi sayısının artılması olduğunu belirten Yücel, “Bu ülkelerden gelen turist sayısında yıllar içerisinde bir gerileme var. Bunun en büyük nedenlerinden biri Türkiye ’ye yönelik demokrasi ile ilgili çok ciddi kaygılar olması. AB ülkeleri açısında bu çok fazla dikkate alınıyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Avrupa Birliği ülkelerinin kendi içerisinde turizmi teşvik ettiğini vurgulayan Yücel, “Buradan en kârlı çıkan iki ülke var. Biri İtalya diğeri Yunanistan” ifadelerini kullanıyor.

Son yıllarda Rusya ’dan gelen turist sayısı artsa da Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaş iki ülkeden gelecek olan turist beklentisi düştü. Eski Bakan Yücel, 2021 ’den itibaren Rusya ’dan gelen turist sayısındaki artış nedeniyle bu yıl 7,5 milyon ziyaretçi beklendiğini hatırlatarak “Ukrayna ’dan da 2,5 milyon turist bekleniyordu. İki ülkeden 10 milyon kişilik potansiyelin yüzde 25 ’i gerçekleşirse büyük başarı. Ancak 7,5 milyon kişi kaybedildi. Önce bunu görmemiz lazım” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye ’yi 2021 yılında ziyaret eden yabancı turistlerin 4 milyon 700 bini Rusya ’dan, 3 milyon 100 bini Almanya ’dan, 2 milyonu Ukrayna ’dan, 1 milyon 400 bini Bulgaristan ’dan ve 1 milyon 100 bini İran ’dan gelmişti. Rusya ve Ukrayna ’dan gelenler ise toplam turistlerin içerisinde yüzde 27,3 ’lük bir paya sahip. Bu iki ülkenin 2019 ’daki toplam payı yüzde 19 ’du.

Bu yılın 2022 Ocak-Mayıs döneminde ise Türkiye ’yi ziyaret eden yabancı turistlerin 1,3 milyonu Almanya ’dan, 945 bini Bulgaristan ’dan, 853 bin Rusya ’dan, 838 bin İran ’dan, 801 bin İngiltere ’den geldi.

Turist ile günübirlikçi sayısının karıştırıldığını belirten Yücel, birtakım afaki rakamlarla iktidarın zaman kazanmaya çalıştığını ifade ediyor. Yücel ’e göre ziyaretçi ile turist arasındaki fark gözden kaçırılıyor:

“Birkaç saatliğine alışverişe gelen ziyaretçi sayısı turist sayıları içerisinde gösteriliyor. Bu da şuradan anlaşılabilir, geçen yıl Bulgaristan ’dan gelen turist sayısı 2,5-3 milyona çıktı, bunun 2,1 milyonu Edirne ’ye geldi. Türkiye ’nin ekonomik gelişmelerinden yararlanıp her ihtiyaçlarını buradan karşılayıp geri döndüler. Gelsinler buna karşı değiliz ancak bunların turist olarak gösterilip iyimser tabloya sokulmaya son derece yanlış.”

Bahattin Yücel, Eski Turizm bakanı

“Döviz konusunda izlenen yanlış politikaların yansımalarını hep birlikte yaşamaya başladık. Bütün bunları yatıştırmak için turizm gelirleri rekor kıracak gibi bir başarı hikâyesi çıkarmaya çalışmak sakıncalı” ifadelerini kullanan Yücel, turizmin döviz ihtiyacına can suyu olamayacağına dikkat çekti.

POTASYUM  KLORAT  NEDİR?

 

Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.

Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.

Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.

Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.

Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.

Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli  olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.

Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.

Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.

Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda  kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak,  alkaloidler ve fenoller için de  bir reaktif olarak kullanılır.

Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,

Pars alüminyum tozu,parsbakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Parsdemir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksitmürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,parssülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,parssepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars limesülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,parssilisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,parsmagnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyumoksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,parsnikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibdentozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyumsilikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsilnem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,parsmagnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyumsülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars madentozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinkooksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsilsilikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyumtozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,keko75kalay sökücü,kaojel tarımsal kaplama jeli,serajel sera üsüt kaplama jeli,bakırtozu,nital dağlama solüsyonu,pcb test kiti,fire assay fluks,sgs,alfredkniht,bronz tozu,ironfer ağırlık tozu,demir tozu,kurşun tozu,sarı kurşunoksit,mürdesenk,pirinç tozu,ferro alaşım tozları,nanomikron.com,nanomikronmetal tozları,muskovit,kuvars tozu,silika tozu,mika tozu,kalsine kaolin,rafinesaf kaolin,meta kaolin,dmrsüren şirketler grubu,mikronize madenler,kalsiyumoksit,kalsiyum hidroksit,claypacks oksijen emici,grafit tozu,yağlı grafit,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ                  

0216 4421200-05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com

hasatdergisi.com

Hakkında

Diğer Haber

10. MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Üreticileri, zeytin ve zeytinyağı tutkunlarını bir araya getirerek bölgenin benzersiz lezzetlerine ve kültürel mirasına dikkat …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]