Demiryolu taşımacılık sektöründe rekabetin artırılması ve serbestleşmenin sağlanması amacıyla 2016 yılında TCDD ’ye bağlı kurulan TCDD Taşımacılık ’ın dönem zararı belli oldu. Yönetiminde çok sayıda eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yöneticilerinin de bulunduğu şirket, 2020 yılında 1,3 milyar TL zarar açıkladı. Şirketin, geçen yılki zararı ise katlanarak arttı ve 1,6 milyar TL ’ye çıktı.
1 Mayıs 2013 tarihinde çıkarılan, “6461 Sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleşmesi Kanunu”nun yasalaşmasından kısa bir süre sonra TCDD ikiye bölündü. Kanun kapsamında 14 Haziran 2016 ’da TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi faaliyete başladı.
Kamuoyunda, “AKP ’nin arka bahçesi haline getirildiği” gerekçesiyle tartışılan ve liyakati göz ardı eden görevlendirmeler nedeniyle eleştirilen TCDD Taşımacılık, kurulduğu yıl itibarıyla sürekli zarar etti. Şirketin ilk faaliyet yılı olan 2017 ’deki net dönem zararı 631 milyon 737 bin TL olarak kaydedildi.
Şirket 2018 yılında da zarar açıkladı. Yılı eksi 631 milyon 737 bin TL bakiye ile açan TCDD Taşımacılık ’ın zararı 2018 yılının sonunda 924 milyon 662 bin TL ’ye ulaştı. 2019 yılında ise şirketin zararı 10 haneli rakamlara çıktı. TCDD Taşımacılık ’ın mali verilerine göre, 2019 yılında 1 milyar 87 milyon TL ’lik zarar edildi.
CHP idaresindeki İBB ’yi, “Marmaray ’a hukuksuz şekilde zam yapmak” ile suçlayan TCDD Taşımacılık, 2020 yılında da zarar etmeyi sürdürdü. Gelirlerin giderleri karşılama oranının yüzde 63 olduğunu açıklayan şirket, 2020 yılının sonunda 1 milyar 333 milyon TL zarar edildiğini bildirdi.
TCDD Taşımacılık için zarar geleneği 2021 yılında da bozulmadı. Şirketin 2021 yılı net dönem zararı mali raporlara, 1 milyar 641 milyon 228 bin TL olarak yansıdı. TCDD Taşımacılık ’ın zararı, ilk faaliyet yılı 2017 ’den 2021 yılının sonuna kadar yüzde 159 oranında arttı. 2017 ve 2021 yıllarını da kapsayan beş yıllık toplam zarar ise 5 milyar 617 milyon 627 bin TL oldu.
Temeli 2012 ’de atılan ve bitiş tarihi önce 2019, sonra 2020 yılı olarak açıklanan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi ’nin ne zaman bitirileceği açıklanmadı. Mart ayında İngiltere ’den temin edildiği açıklanan ve “Ankara-İzmir YHT Projesi için rekor finansman” olarak duyurulan 2,45 milyar avroluk krediden de TCDD ’nin bilgisi olmadığı ortaya çıktı. TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, KİT Komisyonu toplantısında projenin bitirileceği tarihi açıklamaktan kaçındı. CHP ’li Atila Sertel ’in sorusu üzerine Akbaş, krediden bilgileri olmadığını söyledi: “Kredi TCDD ’nin uhdesinde olan bir konu değil, o Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ’nün konusu. Benim bilgim yok.”
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com