Akarkayıt fiyatlarına gelen zamlar hem esnafın hem de tüketicinin belini bükmüş durumda. Ülkenin birçok noktasında taksiciler, otobüsçüler ve dolmuşçular kontak kapatma eylemlerine başladı. Kayseri ’de şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüsçüler, akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle kontak kapattı. Mersin ’de taksi esnafı ve Karabük ’te de dolmuş şoförleri benzer protestolar gerçekleştirdi.
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, ‘‘Akaryakıt fiyatlarının bir an önce indirilmesini talep ediyoruz diyor. “Biletteki KDV ’de ve köprü geçiş ücretlerinde indirim bekliyoruz” diyen Özcan, şöyle konuştu:
“Mazotta ÖTV ve KDV aşağıya çekilirse bizde yolcu biletlerindeki fiyatları aşağıya çekeriz insanlar rahat eder. Bayrama 17 gün var biletlerin pahalılığından bilet satışı bile yok, otobüsler dolu gidip boş geliyor ve ilave ek seferler yapamıyoruz. Halkın ekonomik gücü kötü durumda, 4 kişilik bir ailenin gidiş geliş ve genel masrafları göz önünde bulundurulunca ortaya çok yüksek fiyatlar çıkıyor. Yolculuğun yükünü hafifletmek gerekiyor çözümü ise bilet ücretlerini aşağıya çekmek. Bilet ücretlerinin aşağıya çekilmesi için otoyol, köprü geçişlerinin, ÖTV ve KDV ’nin düşürülmesi gerekiyor.”
Ege ’ye ve Doğu ’ya gitmesi için bir otobüsün Yavuz Sultan Selim Köprüsü ’nden ve Osman Gazi Köprüsü ’nden geçmek zorunda olduğunu ve bu geçişlerin büyük paralara mal olduğunu söyleyen Özcan, “Tüm turist otobüsleri halk otobüsleri 2 ’nci Köprüden geçebiliyor sadece şehirler arası otobüsler geçemiyor bunların önüne geçilmesi ve çözüm bulunması lazım” dedi.
Yakın mesafe yolcularının kaybedildiğini belirten Özcan, yakın mesafe maliyetlerini şöyle açıklıyor:
“İstanbul-Bursa arasında bir otobüs günde 3 sefer yapıyor, bir geliş gidişinde Yavuz Sultan Köprüsü ’nde 140 km fazla mazot yakıyor ve köprü geçiş parası ödüyor. Bu sebepler fiyatların yükselmesine ve bize yolcu kaybetmemize yol açıyor.”
Şu an litresi 30 lirayı aşan mazotun bayramda ne kadar olacağının belirsiz olduğunu kaydeden Özcan, bir otobüsün İstanbul ’dan Van ’a gidiş gelişinin 31 bin liralık mazota denk geldiğine dikkat çekti. Önceden bayram öncesinde bilet listelerinin dolduğunu vurgulayan Özcan, “Firmalar bilet satamıyor, halkın bilet alacak gücü yok” ifadelerini kullandı.
“Bu zamlarla devlet bize kontak kapat, diyor” diyen Özcan, giderlerin her geçen gün arttığını söylerken bilet fiyatlarının yüksek olması nedeniyle yolcuların otobüs bileti almadığını belirtti.
Girdi maliyetlerinin yolcuyu da otobüs firmalarını da bezdirdi. Bursa Şehirlerarası otobüs Terminali ’ni ziyaret eden CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca şirket sahipleri ve yolcularla görüştü. Şehirlerarası yolcu biletlerinin yüksekliğiyle ilgili şikayetleri değerlendiren Karaca, “Daha önceki yıllarda karşılaşmadığımız, ilk kez bu kadar yüksek sesle şikayetlerin olduğu bir dönemden geçiyoruz. Ülke tarihinde görülmedik bir zulüm yaşanıyor bu ülkede ve hepsinin ortak noktası şudur, bu zulüm en kısa sürede yaşanacak değişimle son bulacak” dedi. Bursa Şehirler ve Uluslararası Otobüs Firma Yetkilileri Derneği Başkanı İsa Tacar ise Bursa-Van arası mesafenin 1.650 kilometre olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Kestiğimiz bilet fiyatları 250-300 lira arasındaydı. Şimdi fiyatları 750 yaptık ama o da kurtarmıyor, neticede 1.200 litre mazot yakıyor. Gidiş-geliş de tam 40 bin lira bizim giderimiz var ortalama. Bu araba Hakkari ’ye, Yüksekova ’ya gidiyor, 2 binin üzerinde kilometre yapıyor, 1.500 litre mazot yakıyor. Bunun giderleriyle bütün masrafı 50 bin lira demektir. Şimdi bayram üzeri, okullar tatil oldu, pandemiden çıktık zaten daha yeni yeni insanlar kendi memleketlerine gidiyorlar. Bayramdan sonra işler duracak, arabalar boş gidecek. Bütün Türkiye genelindeki her bir giden-gelen aracın 25-30 bin içeri gireceğini söylüyorlar. Artı köprüler, artı otobanlar, ikramlar, şoför, muavin gibi sigortayla çalışanlarla beraber külliyen şu an zararla çalışıyoruz. Kontak kapatırsak Türkiye felç olur. Biz buna müsaade etmiyoruz. Bu fiyatlara dur demeleri lazım.”
Karayolu yük taşıyıcıları Federasyonu Başkanı Ahmet Uzun ise yaşanan yüksek enflasyonla akaryakıt fiyatlarına indirim yapılarak mücadele edilebileceğini belirtti. Uzun, mazot zamlarının sadece sanayiciye veya çiftçiye etkisinin olmadığını belirterek en fazla tüketicilerin zarar gördüğünü söyledi. “Fiyatlar gerçekten çok rahatsız ediyor” diyen Uzun. “Artık hesap yapamaz boyuta geldik. Sektörde bir fiyat tarifesi yok. 2003 yılında hükümetin imzalamış olduğu Avrupa Birliği UEDD sistemi neticesinde de Avrupa Birliği ’nin 12 ton yük taşımacılığı yapan araçlara indirimli akaryakıt desteği veriyor. Ancak bu bizim ülkemizde imzalanmasına rağmen uygulanmıyor” ifadelerini kullandı.
Sebze meyve fiyatlarının akaryakıt zamları nedeniyle şehirlerde çok yüksek olduğunu belirten Uzun, durumu şöyle özetledi: “Antalya ’dan İstanbul ’a 20 ton domates taşındığında 1 kilo domatesin taşıma maliyeti 2 liraya yükseldi. Yeşilliklerde bu maliyet çok daha yüksek. Bir TIR ’a hafif ve kaba olduğu için 10 ton biber yüklebiliyor. Kilosunun taşıma gideri 5-6 lirayı buluyor. Çarşı pazarda bu yıl yeşilliklerin pahalı olmasının en büyük nedeni budur. Kayseri ’den İstanbul ’a köprü ve otoyol ücretlerine 1650 lira para ödeniyor. Buna bir de şoför masrafı ve hal girişleri eklendiğinde katlanıyor.”
Uzun, yatlara ve gemileri verilen ÖTV ’siz yakıtın yük taşıyan araçlara verilmesi halinde enflasyon da düşeceğini ifade etti.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com