Bazı kaynaklar, Avrupa ICE depolarından ABD’ye gönderim yapıldığını ve sıcak havaların küresel arz üzerindeki etkisinin fiyatlara yansıdığını söylüyor. Dünya gazetesinde yer alan habere göre; kaynaklar, Arabica kahvesinin büyük kısmının Orta ve Güney Amerika’da üretilmesinden dolayı, büyük bir tüketim bölgesinden diğerine ticaret yapmanın oldukça sıra dışı olduğunu belirtiyorlar.
ICE ’de stokların azalmasının fiyatları 10 yılın en yüksek seviyesinin üzerine taşıyabileceği uyarısı yapılıyor. İsviçre merkezli bir kahve tüccarı, “Avrupa’dan ABD’ye giden önemli miktarda Arabica’yı hiç hatırlamıyorum” dedi ve ICE vadeli işlem sözleşmelerine karşı teslimat için onaylanmış 100.000’den fazla 60 kg’lık Arabica çuvalının olduğunu belirtti.
ICE’de Arabica kahve vadeli işlemleri, azalan tedarike ilişkin süregelen endişelerle pound başına 2.3 dolar civarından işlem görüyor. Son 1 ay içinde yüzde 4 ’ten fazla artan fiyatlar, geçen yılın aynı döneminin yaklaşık yüzde 52 üzerinde.
Fiyatlar, Brezilya ve Orta Amerika’dan gelen sevkiyatın sınırlı olmasıyla destekleniyor ve başlıca üretici Brezilya’da hasadın tarihi ortalamasının gerisinde kalması fiyatta itici güç oluyor. Ayrıca, ülkenin Arabica mahsulünün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan Minas Gerais’te azalan yağmurlar nedeniyle Brezilya’daki aşırı kurak ilgili endişeler tırmanıyor. Bu arada, ICE sertifikalı stoklar 16 Haziran’da Şubat ayından bu yana ilk kez 1 milyon çuvalın altına düşerek 22 yılın en düşük seviyesine yaklaştı.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com