Tüketici fiyatları, dünya çapında yükseliş eğilimi göstermeye devam ediyor. Koronavirüs pandemisinin ardından yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı, hayat pahalılığını tırmandıran bir diğer etmen olarak öne çıkıyor. Londra merkezli Economist dergisinin “İnsanların enflasyon beklentileri artıyor, aşağı indirmek zor olacak” başlıklı yazısında oluşan tablo incelendi. “Merkez bankalarını kimse dinlemiyor” denilerek, yüksek gelirli ülkelerdeki tüketici fiyatlarının, 1980’lerden bu yana en yüksek oran olan yıllık yüzde 9’dan fazla arttığına dikkat çekildi. Diğer taraftan halkın da sürekli olarak yüksek enflasyon beklemesinin endişe verici bir gelişme olduğu kaydedildi. Amerikalıların orta vadeli enflasyon beklentilerinin yükseldiğini gösteren rakamların, geçen haftaki piyasa çalkantısının başlamasını tetiklediği belirtildi. Analizde, “Merkez bankaları, acilen insanları enflasyonu düşürme konusunda ciddi olduklarına ikna etmeli. Ancak, halkın fikrini değiştirmek olağanüstü zor olabilir.” denildi. ABD’de finansal piyasalar, haneler, profesyonel tahminciler ve firmalar olmak üzere dört grubun enflasyon beklentisi mercek altına alındı. Profesyonel tahminciler ve finansal piyasaların öngörülerinin, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yüzde 2 hedefine yakın kalmaya devam ettiği, fakat tüketicilerin inançlarının bu yönde olmadığı aktarıldı. “Fiyatların önümüzdeki yıl yüzde 5’in üzerinde artmasını bekliyorlar. Artan emtia, ücret ve diğer girdi maliyetlerine maruz kalan firmalar daha da yüksek enflasyon bekliyor.” notuna yer verildi. Beklentilerin ABD dışında da arttığı ifade edilerek, “Merkez bankaları bu beklentileri tekrar aşağı çekmekte sorun yaşıyor. Bunun nedeni, yatırımcılar ve finans gazetecileri dışında az kişinin söylediklerine dikkat etmesidir.Düşükken, kimsenin enflasyonu umursamasına gerek yoktu. Bugünün politika yapıcıları, bu başarının ta kendisi tarafından kısıtlanıyor. Enflasyon beklentilerini geri almak için, insanları oturup dinlemeye ikna etmek için ellerinden gelen her şeyi denemeleri gerekebilir.” görüşü paylaşıldı.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com