Ekonomi yönetiminin bir dizi sıkılaşma adımı ile frene bastığı kredilerde büyüme ivmesi hız kesmiyor. 10 Haziran haftasında ticari krediler 50.5 milyar TL, tüketici kredileri ise 16.4 milyar TL artış gösterdi. Böylece toplam TL krediler haftalık bazda 66.9 milyar TL artarak 3 trilyon 729 milyar TL olarak gerçekleşti. Veriler tüketici kredilerinde 10 Haziran itibarıyla büyüme hızının yüzde 60 ’ı aştığını gösterdi. Ticari krediler tarafında ise büyüme hızı yüzde 50 seviyesine çıktı.
Geride bıraktığımız hafta, ekonomi yönetiminden tüketici kredilerine gelen sert tedbirler ile kredi rakamlarında önümüzdeki haftalarda ciddi bir yavaşlama amaçlanıyor. Ancak nisan sonunda ticari kredilere yönelik atılan makro ihtiyati adımların etkisinin sınırlı kaldığı gözleniyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ’nun (BDDK) haftalık verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre 10 Haziran haftası itibarıyla yıllık bazda parite etkisinden arındırılmış kredi büyümesinin 13 haftalık hareketli ortalaması yüzde 56.3 ’e yükseldi. Söz konusu haftada tüketici kredilerindeki büyüme yüzde 60.5 ’e, TL ticari kredi büyümesi ise yüzde 49.9 ’a artış gösterdi.
BDDK eylülde 50 bin TL üzeri tüketici kredilerinde vade sınırını 36 aydan 24 aya indirmişti. Geçen hafta ise 100 bin TL olarak yeni bir sınır tanımlandı ve vade 24 aydan 12 aya indirildi. Merkez Bankası, nisan sonunda hızla artan ticari kredileri frenlemek için yüzde 25 ’e varan oranlarda zorunlu karşılık yükü getirmiş, hemen ardından BDDK da sermaye
yeterliliği hesaplamasında kullanılacak risk ağırlığını artırmıştı.
Verilere göre, tüketici kredileri geçen yıla göre 190 milyar TL artışla 890.3 milyar liraya çıktı. Bankaların bireysel kredi kartı alacakları da yıllık 109.2 milyar TL artarak 269.3 milyar TL oldu. TL ticari kredi hacmi ise 985.8 milyar TL yükselişle 2.5 trilyon TL ’ye çıktı. Bu süreçte faizler de yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre geçen hafta bireysel kredilerde ortalama faiz yüzde 30.7 ’ye yükseldi ve geçen yıla göre 7.3 puan artış kaydetti. Ticari kredi faizleri ise yüzde 24.9 ’a yükselerek, geçen yıla göre 4.6 puan artış kaydetti.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com