Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, yapılan anlaşma kapsamında Türkiye ’nin Venezuela ’da buğday ekimine ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Yıldırım ’a göre; anlaşma imzalanmış olsa da Venezuela ’nın iklimi buğday üretimine uygun değil.
AKP ’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ’nun Türkiye ziyareti ile çok sayıda anlaşma imzalandığı açıklandı. Bu anlaşmalardan biri de Türkiye ’nin Venezuela ’da buğday üretmesini kapsıyor.
Tarım yazarı Yıldırım, “Venezuela ’da buğday üretimi var mı? Üretim ne kadar?” gibi soruların da sağlıklı bir yanıtının olmadığını belirtirken, ülkenin iklimine de dikkat çekti. Ali Ekber Yıldırım, Venezuela ’da buğday üretimine uygun bir iklim olmadığını vurguladı:
“Venezuela ’da buğday üretimi bu kadar tartışılınca öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığının Venezuela ülke sunumu, raporları, ürün matrisleri, müşavirlik raporlarını satır satır okudum. Bu raporların hiç birinde Venezuela ’da buğday üretimine ilişkin bir bilgi, yönlendirme yok.
Bununla yetinmeyerek bu ülke ile ticaret yapan, gıda ürünleri, un ihracatı yapan özel sektör firmalarının temsilcileriyle görüştüm. Aldığım bilgilere göre ülkenin iklimi, toprağı buğday üretimine uygun değil. Geçmişte buğday üretimi için bazı çalışmalar yapılmış. Fakat ülkenin coğrafyası, iklimi buğday üretimine uygun olmadığı için bu üretim istenilen verimlilikte gerçekleştirilememiş.”
Venezuela ’nın buğday üreten bir ülke olmadığını vurgulayan Yıldırım, ülkenin un ithalatının yüzde 58 ’ini Türkiye ’den gerçekleştirdiğini kaydetti:
“Venezuela, buğday üretimi ile bilinen bir ülke değil. Buğday ithal ediyor. Bu da yetmiyor ciddi miktarda un ithalatı yapıyor. 2021 verileri ile bu ülkenin buğday ithalatı 193 milyon dolar. Bunun yüzde 51 ’ini Amerika Birleşik Devletleri ’nden yüzde 49 ’unu Kanada ’dan gerçekleştirdi. Un ithalatının yüzde 58 ’i Türkiye ’den.”
Geçtiğimiz yıl gündeme getirilen Venezuela ’da peynir üretimi hayalinin de suya düştüğünü hatırlatan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:
“Bundan yaklaşık iki yıl önce Venezuela ’dan peynir ithalatı gündeme gelmişti. Dünya peynir üretiminde Venezuela ’nın adı bile geçmezken Türkiye ’de aylarca bu ülkeden yapılacak peynir ithalatı tartışıldı. Sonuçta böyle bir ithalat olmadı. İthal edilecek peynir yoktu zaten.”
BARYUM KARBONAT
Baryum karbonat, baryum sülfitten ya 60 ila 70 ° C’de soda ( soda külü yöntemi) ile sodyum karbonat ile muamele edilerek veya 40 ila 90 ° C’de karbondioksit geçirilerek ticari olarak üretilir.Soda külü işleminde katı veya çözünmüş sodyum karbonat baryum sülfit solüsyonuna ilave edilir ve baryum karbonat çökelti süzülür, yıkanır ve kurutulur.
Kullanım Alanları:Baryum karbonat esas olarak optik cam, huniler ve baryum manyetik malzemeler, diğer baryum tuzları, seramik, emaye, boya, kaynak çubuk besleme imalatı için kullanılırHavai fişek, alev hazırlığı, seramik kaplamaları ve optik cam yardımcı malzemeleri için de kullanılır.Baryum karbonat esas olarak optik cam, CRT cam ve baryum manyetik materyallerin ve kondansatörlerin imalatı için kullanılır, ayrıca karbon ve metal yüzey işlemlerinin karbürize edilmesi için de kullanılır. Diğer baryum tuzları ve seramik, emaye, pigmentler, boyalar, kauçuk, elektrot imal eden hammaddedir. Ayrıca rodentisit ve arındırıcı ajan, oksidasyon katalizörü olarak da kullanılır.Akı, paspas ve kristalleştirici bir madde olarak işlev görür bazı renklendirme oksitleriyle birleşerek benzersiz renkler üretir Bazılarının, sırlardan yiyecek ve içeceklere kadar sızıntı yapabileceğini iddia etmesi nedeniyle kullanımı tartışmalı.Tuğla, kiremit, toprak ve seramik endüstrisinde baryum karbonat, çiçeklenmeye neden olan çözünür tuzların ( kalsiyum sülfat ve magnezyum sülfat ) çökeltilmesi için killere ilave edilir .
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com