Dünya liderleri birkaç ay önce iklim değişikliğine karşı “tarihi” bir hareketle dünya çapında yeni fosil yakıt projelerini finanse etmeyi bırakma sözü verdiler. Şimdi, Rusya ’dan enerji akışı azaldıkça, zengin petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip Afrika ülkelerine yöneliyorlar. Kara kıta, sahip olduğu enerji deposu potansiyelini kullanacak yatırımcı arıyor.
Afrika’daki geniş gaz rezervleri yıllardır görmezden gelindi. Yerküre Rus enerjisine alternatif seçenekler için çabalarken, bu durum değişiyor. Afrika bugün, küresel gaz talebinin yalnızca yüzde 15’ini karşılarken, bu oranın yalnızca bir ülkeden, Cezayir’den geliyor. Fakat Nijerya, Senegal ve Angola gibi ülkelerde sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) için yüksek potansiyel olduğu biliniyor. Sahra’nın güneyinde de bol miktarda gaz var.
Örneğin Nijerya ’nın, Avrupa gibi gaza bağımlı bölgelere potansiyel bir gaz tedarikçisi olmasına yetecek 200 trilyon fit küp (bir fitküp, yaklaşık olarak 0,02831685 metreküpe ya da 28,3169 litreye eşit) gaz rezervi var. Nijerya ’nın petrol üreticileri gazı bugüne kadar sıkıntılı bir yan ürün olarak gördü. Ancak Rusya-Ukrayna çatışmasıyla Nijerya ’da 25 milyar dolarlık boru hattı projesi tozlu raflardan indi.
Evrim Küçük’ün Dünya’daki haberine göre 13 ülke ve Akdeniz ’i kapsayan plan yıllarca görmezden gelinirken, bugün hükümetin gündeminin üst sıralarında. Üstelik OPEC projeye fizibilite çalışmaları için yaklaşık 15 milyon dolar katkıda bulundu. TotalEnergies ve Shell‘in verilerine göre, Güney Afrika ve Namibya’nın batı kıyılarında 1.5 trilyon fitküp kadar gaz bulunduğunu gösteriyor. Orange Nehri’nin Namibya ile olan açık deniz sınırının kuzeyinde petrol ve gaz kaynakları geliştiriliyor.
Johannesburg merkezli DLO Enerji Kaynakları Grubu ’nun yöneticisi Mabhena-Olagunju, Worldenergy.org ’a yaptığı açıklamada, “Nijerya’da gerçekleştirilmekte olan sondaj çalışmalarında artış yaşanıyor. Ayrıca Total firması, çalışanlarını Mozambik’e geri getiriyor” dedi.
Ne var ki, zayıf altyapı, bölgesel çatışmalar ile diğer sorunlar enerji firmalarını uzak tuttuğundan kıtanın enerji sektöründeki kalkınma çok geride kalmış durumda.
Linda Mabhena Olagunju, “En büyük zorluklardan biri arzın devam ettirilmesi, çünkü rezervlerin çoğu kıtanın çatışmaların sürdüğü çeşitli bölgelerinde” diyor. Olagunju, “Söz konusu duruma Nijer Deltası’nda, daha yakın zamanda ise Total firmasının devam eden terör nedeniyle personelinin çoğunu geri çekmek zorunda kaldığı Mozambik ’in kuzeyinde tanık olmaktayız” şeklinde konuşuyor. Avrupa Birliği ’nin diğer hedefl erinden birisi de Mısır ve İsrail ile birlikte üçlü bir mutabakata vararak bu bölgeden de LNG ithalatı yapabilmek.
Sektör uzmanları ise Afrika’nın küresel gaz üretim ağına yakın bir zamanda makul büyüklükte katkı sağlamasına şüpheyle yaklaşıyor. Londra Ekonomi Politikaları Araştırma Merkezi’nde makroekonomi bölümünde araştırma görevlisi olan Corti Paul Lakuma, tarihi sorunların kıtanın potansiyel enerji üreticilerini rahatsız etmeye devam ettiğini söylüyor ve ekliyor:
Bazı kesimler, enerjide karbon yakıtlarından tamamen uzaklaşılması ve başka bir gaz olan hidrojen kullanması gerektiğini öne sürüyor. Dünya Bankası Enerji ve Doğal Kaynaklar Küresel Uygulaması küresel direktörü Demetrios Papathanasiou, “Avrupa, ivedilikle hidrojen bekliyor” diyor. Papathanasiou, ayrıca “Afrika, sahip olduğu büyük rüzgar ve güneş enerjisi donanımı göz önüne alındığında gerçekten masada” diyor.
Avrupa Birliği bu konuda da çalışmalarını hızlandırıyor. Almanya geçtiğimiz haftalarda dünyanın en zengin doğalgaz rezervlerine sahip olan Senegal’in yenilenebilir enerji projelerine destek vereceklerini açıklamıştı. Almanya’nın Güney Afirka’da fotovaltaik ve rüzgar tesislerinin kurulmasına destek sağlamasının yanı sıra, aynı zamanda hidrojen ortaklığı hedeflediği de belirtiliyor.
BARYUM KARBONAT
Baryum karbonat, baryum sülfitten ya 60 ila 70 ° C’de soda ( soda külü yöntemi) ile sodyum karbonat ile muamele edilerek veya 40 ila 90 ° C’de karbondioksit geçirilerek ticari olarak üretilir.Soda külü işleminde katı veya çözünmüş sodyum karbonat baryum sülfit solüsyonuna ilave edilir ve baryum karbonat çökelti süzülür, yıkanır ve kurutulur.
Kullanım Alanları:Baryum karbonat esas olarak optik cam, huniler ve baryum manyetik malzemeler, diğer baryum tuzları, seramik, emaye, boya, kaynak çubuk besleme imalatı için kullanılırHavai fişek, alev hazırlığı, seramik kaplamaları ve optik cam yardımcı malzemeleri için de kullanılır.Baryum karbonat esas olarak optik cam, CRT cam ve baryum manyetik materyallerin ve kondansatörlerin imalatı için kullanılır, ayrıca karbon ve metal yüzey işlemlerinin karbürize edilmesi için de kullanılır. Diğer baryum tuzları ve seramik, emaye, pigmentler, boyalar, kauçuk, elektrot imal eden hammaddedir. Ayrıca rodentisit ve arındırıcı ajan, oksidasyon katalizörü olarak da kullanılır.Akı, paspas ve kristalleştirici bir madde olarak işlev görür bazı renklendirme oksitleriyle birleşerek benzersiz renkler üretir Bazılarının, sırlardan yiyecek ve içeceklere kadar sızıntı yapabileceğini iddia etmesi nedeniyle kullanımı tartışmalı.Tuğla, kiremit, toprak ve seramik endüstrisinde baryum karbonat, çiçeklenmeye neden olan çözünür tuzların ( kalsiyum sülfat ve magnezyum sülfat ) çökeltilmesi için killere ilave edilir .
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com