Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) sınavı bu hafta sonu yapılacak. Cumartesi günü Temel Yeterlilik Testi (TYT), pazar ise Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınavları düzenlenecek. Bu seneki YKS, şubat ayında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ’ün TYT sınavlarında 150, AYT sınavlarında ise 180 puan olarak uygulanan puan barajını kaldırmasının ardından yapılacak ilk sınav olacak. Böylece, sınavda, Türkçe ve Matematik bölümlerinden birer soruyu doğru çözebilen öğrenciler üniversiteye yerleşme hakkı kazanacak.
Bu durumu değerlendiren Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “YKS sistemine geçildikten sonra puan barajlarını geçme konusunda adaylar zaaf yaşadılar. YGS-LYS sisteminde daha az öğrenci baraj sorunu yaşıyordu. Bu durum eğitimin kalitesinin düşüşüyle de alakalı tabii. Geçen sene 2 milyon 600 bine yakın öğrenci sınava başvurdu ama sadece 390 bini sayısalda barajı geçebildi. Biz barajları düşürürler diye bekliyorduk ama YÖK daha radikal bir karar alarak puan barajlarını kullanmama kararı aldı” ifadelerini kullandı.
Ünsal, geçen sene 195 bin 304 olan boş kontenjan sayısının bu yıl düşmesinin beklediğini söyleyerek “Devlette 828 bin, vakıfta 168 bin kontenjanı vardı. Vakıf üniversiteleri yüzde 75 ’ni doldurabildi, yaklaşık 41 bin boşluk kaldı. Devlette ise 681 bin kontenjan doldu. Koşullar geçen seneki gibi olursa devlette 15 bin, vakıflarda ise 23 bin boş kontenjan öngörüyoruz. Ancak, ülkenin ekonomik gerçekleri de var. Bu durum tercihlere de yansıyacaktır. Vakıf üniversiteleri özellikle bu ekonomik koşullardan etkilenecektir. Bir yandan da yeterli yurt kapasitesi yok, olan yurtlar tarikat ve cemaatlerin etkisinde. Kira fiyatları arttı. Bu nedenler öğrencileri daha yerel tercihler yapmaya zorlayabilir” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye ’de 2021-2022 akademik yılında sayıları 200 ’ü geçen üniversitelerde toplam 8 milyon 296 bin 959 öğrenci eğitim gördü. Üniversite okumanın ve diploma sahibi olmanın istihdama geçiş garantisi sağlamadığını belirten Ünsal, “Hemen hemen her alanda, birkaç bölüm dışında, diplomalı işsizlikle karşı karşıyayız, ciddi bir istihdam sorunu var. Daha çok öğrenci mezun edersiniz istihdam sorununu artırırsınız. 2 ya da 4 yıl sonra diplomalı işsiz sayımızda bir artış olacaktır. İstihdam sorunun çözmek için uzun süreli planlar yapılmalı. İstihdam oranı çok düşük olan bölümler hâlâ öğrenci almaya devam ediyor. Birkaç bölüm haricinde bütün bölümlerde bir istihdam sorunu var. Bizim her yıl bu kadar mezun vermeye ihtiyacımız var mı? Mesela, Fen Edebiyat Fakülteleri 70 bin, Eğitim Fakülteleri de 40 bin öğrenci alıyor ama bu kadar öğretmen atanmıyor” yorumunu yaptı.
BARYUM KARBONAT
Baryum karbonat, baryum sülfitten ya 60 ila 70 ° C’de soda ( soda külü yöntemi) ile sodyum karbonat ile muamele edilerek veya 40 ila 90 ° C’de karbondioksit geçirilerek ticari olarak üretilir.Soda külü işleminde katı veya çözünmüş sodyum karbonat baryum sülfit solüsyonuna ilave edilir ve baryum karbonat çökelti süzülür, yıkanır ve kurutulur.
Kullanım Alanları:Baryum karbonat esas olarak optik cam, huniler ve baryum manyetik malzemeler, diğer baryum tuzları, seramik, emaye, boya, kaynak çubuk besleme imalatı için kullanılırHavai fişek, alev hazırlığı, seramik kaplamaları ve optik cam yardımcı malzemeleri için de kullanılır.Baryum karbonat esas olarak optik cam, CRT cam ve baryum manyetik materyallerin ve kondansatörlerin imalatı için kullanılır, ayrıca karbon ve metal yüzey işlemlerinin karbürize edilmesi için de kullanılır. Diğer baryum tuzları ve seramik, emaye, pigmentler, boyalar, kauçuk, elektrot imal eden hammaddedir. Ayrıca rodentisit ve arındırıcı ajan, oksidasyon katalizörü olarak da kullanılır.Akı, paspas ve kristalleştirici bir madde olarak işlev görür bazı renklendirme oksitleriyle birleşerek benzersiz renkler üretir Bazılarının, sırlardan yiyecek ve içeceklere kadar sızıntı yapabileceğini iddia etmesi nedeniyle kullanımı tartışmalı.Tuğla, kiremit, toprak ve seramik endüstrisinde baryum karbonat, çiçeklenmeye neden olan çözünür tuzların ( kalsiyum sülfat ve magnezyum sülfat ) çökeltilmesi için killere ilave edilir .
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com