Son beş ayda arka kapıdan yapılan döviz satışı 40 milyar dolara ulaşırken, Merkez Bankası’nın geriye 30.6 milyar dolarlık müdahale gücü kaldığı hesaplanıyor. Ekonomistler bu tutarın doları tutabilecek yeterlilikte olmadığını, ekonomi yönetiminin de bunu bildiği için döviz arayışına girildiğini belirtiyor.
TCMB verilerine göre 27 mayıs itibarıyla altın ve SDR (özel çekme hakları) hariç TCMB döviz rezervi 53.6 milyar dolar, aynı tarihte ülke swapları ise 23.1 milyar dolar seviyesinde idi. Hazine ve bankacılık uzmanı Kerim Rota, ülke swaplarının satılamayacağını zaten anlaşma yapılan ülke paralarının konvertabl (dönüşebilen) olmadığını belirterek, tüm bunlar hariç satılabilir rezerv tutarının 30.6 milyar dolar olduğunu kaydetti. Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, ekonomi yönetiminin de rezervlerin yetmeyeceğinin farkında olduğunu, bu nedenle de ihracatçıların TCMB’ye döviz satışında oranın yüzde 25’ten yüzde 40’a çıkarıldığını söyledi.
Rota, “Satılabilir rezerv tutarının yetersiz oluşu nedeniyle yavaş yavaş kuru serbest bırakıyorlar ve kademe kademe yükselmesine izin veriyorlar” dedi. İstanbul Analystic‘in dün sabah yayınladığı raporda hafta içinde TCMB’nin piyasaya dolaylı yoldan müdahalesini nerdeyse sıfırladığı aktarıldı. Bunun piyasaya müdahalelerin bir göstergesi olan brüt döviz rezervlerdeki yükselişte de görüldüğü kaydedildi.
Enflasyonun mayısta yüzde 73.5 ile 24 yılın zirvesine çıkmasıyla dolar 16.50 lira direncini de kırdı. Yeni haftaya 16.5660 liradan başlayan kurda 16.6164 lira test edildi. Euro ise dün 17.9516 lirayı gördü. Piyasalar TCMB’nin döviz kurunu nasıl kontrol edeceğine yönelik gelişmeleri izlerken, ‘süper bono/tahvil’ konusunda herhangi bir gelişme olmaması nedeniyle satış baskısından kurtulan borsa ise yükselişte. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi gördüğü en yüksek seviye rekorunu 2.654 puana taşıdı. Endeksi günü yüzde 1.8 kazançla 2.648 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.
BARYUM KARBONAT
Baryum karbonat, baryum sülfitten ya 60 ila 70 ° C’de soda ( soda külü yöntemi) ile sodyum karbonat ile muamele edilerek veya 40 ila 90 ° C’de karbondioksit geçirilerek ticari olarak üretilir.Soda külü işleminde katı veya çözünmüş sodyum karbonat baryum sülfit solüsyonuna ilave edilir ve baryum karbonat çökelti süzülür, yıkanır ve kurutulur.
Kullanım Alanları:Baryum karbonat esas olarak optik cam, huniler ve baryum manyetik malzemeler, diğer baryum tuzları, seramik, emaye, boya, kaynak çubuk besleme imalatı için kullanılırHavai fişek, alev hazırlığı, seramik kaplamaları ve optik cam yardımcı malzemeleri için de kullanılır.Baryum karbonat esas olarak optik cam, CRT cam ve baryum manyetik materyallerin ve kondansatörlerin imalatı için kullanılır, ayrıca karbon ve metal yüzey işlemlerinin karbürize edilmesi için de kullanılır. Diğer baryum tuzları ve seramik, emaye, pigmentler, boyalar, kauçuk, elektrot imal eden hammaddedir. Ayrıca rodentisit ve arındırıcı ajan, oksidasyon katalizörü olarak da kullanılır.Akı, paspas ve kristalleştirici bir madde olarak işlev görür bazı renklendirme oksitleriyle birleşerek benzersiz renkler üretir Bazılarının, sırlardan yiyecek ve içeceklere kadar sızıntı yapabileceğini iddia etmesi nedeniyle kullanımı tartışmalı.Tuğla, kiremit, toprak ve seramik endüstrisinde baryum karbonat, çiçeklenmeye neden olan çözünür tuzların ( kalsiyum sülfat ve magnezyum sülfat ) çökeltilmesi için killere ilave edilir .
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com