Erdoğan ’ın temel gıdada KDV ’nin yüzde 1 ’e düşürülmesinin ardından yaptığı “1-2 ay içerisinde bu rafların nasıl düzeldiğini hep beraber göreceğiz. Hiç endişeniz olmasın. Öyle veya böyle inecek” açıklamasının üzerinden yaklaşık 2 ay geçti. Aradan geçen zamanda fiyatlar düşmek yerine tüm hızıyla yukarı çıkmaya devam etti.
Bir yandan üst üste gelen akaryakıt ve enerji zamları bir yandan gıda maddelerindeki devam eden yüksek fiyat artışı, bir yandan da TL ’nin değer kaybı nedeniyle her geçen gün zorlaşan geçim şartları yurttaşlar için can yakıcı boyutlara ulaştı.
Yılın başında 4 bin 250 lira olarak açıklanan asgari ücretin satın alma gücü giderek eriyor.
Enflasyonun öncü verisi niteliğini taşıyan Türk-İş ’in açlık ve yoksulluk araştırması geçim şartlarının ne kadar zorlaştığını ortaya koydu. Araştırmanın sonuçlarına göre açlık sınırı asgari ücretin 675 TL üzerine çıkarak 4 bin 928 liraya yükseldi. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 16 bin 52 lira olarak hesaplandı.
Bekâr bir çalışanın yaşam maliyeti ise 6 bin 473 liraya çıktı. Başka bir ifadeyle bu ay asgari ücretle çalışan bir bekârın insana yakışır şekilde hayatını sürdürebilmesi için 2 bin 220 lira daha temin etmesi gerekiyor.
Tüm mal ve hizmetlerin fiyatında en temel girdiği olan akaryakıta gelen zamlar herkesi etkiliyor, mutfak enflasyonunu ise daha da yukarı çekiyor. Ankara ’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 8,24 oranında gerçekleşti. Son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 76,39 olarak hesaplandı. Üç aylık değişim oranı ise yüzde 20,26 oldu.
Türk-İş ’in araştırmasında yer alan bilgilere göre yoğurtta 1 kilogramlık paketlerin sayısı azalırken alım gücü düşen insanlar için 900 ve 800 gramlık paketler piyasada yaygınlaşıyor. Peynirinde 900 ve 800 gramlık paketlerden sonra 700 gramlık paketlerde de satılmaya başlandığı gözlemlendi.
Ürün grupları bazında bakıldığında verilere göre bir ayda dana etinde yüzde 25, kuzu etinde yüzde 35 civarı fiyat artışı tespit edildi.
Üreticideki maliyet artışlarının yansıtılmasının da etkisiyle tavuğun kg fiyatı 36 TL ’ye kadar çıktı.
Makarna fiyatlarındaki artış yüzde 10 olarak hesaplandı. Tereyağı, margarin ve zeytinyağı ürünlerinin tamamının fiyatında artış görünürken en yüksek fiyat artışı yüzde 40 ’la ayçiçeği yağında oldu.
Fiyatı hızlı yükselen bir diğer ürün şeker oldu. Piyasada şekerin adata karaborsaya düştüğü martta Türk-İş verilerine göre şekerde son 1 ayda yüzde 70 fiyat artışı oldu.
Erdoğan ’ın manda yoğurtlu ‘şifa ’ tarifi tartışılırken yurttaş da bir öğün yemek için saatlerce kuyrukta bekliyor. Ankara Ulucanlar Aşevi önünde ellerinde kaplarıyla yemek kuyruğuna giren yurttaşlar, yaşadıklarını Hasat Dergisi ’e anlattı.
Semiha Ezer, yıllardır aşevinden yemek alıyor. 30 yıl önce Erzurum ’dan göç ettiğini söyleyen Ezer, “Her gün Dışkapı ’dan buraya geliyorum” dedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi ’nden de yardım aldığını dile getiren Ezer, şunları kaydetti:
“Aşevinde bilgilerimiz olduğu için kaç kişiyle yaşıyoruz görünüyor, ona göre yemek veriyorlar. Bu yaşta hala buraya gelip yemek almak ağırıma gidiyor ama yapacak bir şeyim yok.”
Emine Y. de her gün aşevine geldiğini söylüyor. İki çocuğu olduğunu dile getiren Emine Y., “Yardım alıyorum ama hayat çok pahalı. Faturaları, kirayı bile ödeyemez olduk. Buradaki 1+1 bir gecekonduda oturuyorum, kiram 650 TL. Kapısı penceresi bile sağlam değil ama ev sahibi zam yapacağını söyledi.”
Gülveren semtinde bir gecekonduda tek başına yaşadığını söyleyen Ayşe D. de her gün yemek almaya geliyor. 60 yaşında olduğunu söyleyen Ayşe D, “Gençken günübirlik temizliğe giderdim şimdi genç de değilim işe çağırmıyorlar” ifadelerini kullandı.
Türkiye ’ye 10 yıl önce Suriye ’den ailesiyle birlikte gelen Meryem de sırada bekliyor. Küçük çocuğuyla birlikte en az bir saat yürüyerek aşevine geldiğini dile getiren Meryem, “Ailemle birlikte 12 yaşında Suriye’den göç ettim. Savaş çıktığında okula gidiyordum, güzel bir hayatım vardı. 3 sene önce evlendim. Eşim, kağıt toplayarak eve ekmek parası getiriyor” diye konuştu.
Pars Grafit Nerelerde Kullanılır?
1. Makina Parçalarında Yağlayıcı Olarak
Makina parçaları üzerinde uzun müddet yapışabilmesi özelliği ile, makina yataklarında yağlama maddesi olarak kullanılabilir. Bu alan için kullanılabilecek grafitin çok saf olması (en az % 95 grafitleşmiş karbon) ve kuvars gibi sert mineralleri içermemesi gerekir. Taşıyıcı sıvının türüne bağlı olarak, grafit burada kuru veya yaş bir tabaka oluşturur. Kuru tip, fırın zincir ve arabalarında, motor silindirlerinde, deniz araçlarında ve kimyasal tesislerde; yaş tabaka türü ise, yüksek basınç altında, bilyalı yataklarda kullanılır.
EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA
2. Döküm Sanayinde
% 40 – 60 grafitleşmiş karbon içeren grafit tozlarının, asıl kullanıldığı yerler dökümhanelerdir. Kil ve kumla karıştırmak suretiyle döküm kalıpları yapımında kullanılır. Bentonit veya olivin ile karıştırılıp, öğütülmüş kok kömürü tozu ve petrol koku, bu sanayii dalında grafiti ikame edebilmektedir.
EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA
3. Kurşun Kalem Ucu Yapımında
Kurşun kalem ucu, işlenmiş kaolen, bentonit ve grafit karışımından yapılır. Bu kullanıma en uygun grafit türü, ince taneli ve kompakt olanıdır. Yumuşaklığı nedeniyle, daha çok doğal grafit tercih edilir. Saflığının yüksekliği oranında, bu alandaki kıymeti artar. Düşük kaliteli kalem uçları için amorf grafit kullanılır. Her iki durumda da arzu edilen grafit türü, aşındırıcı madde (kuvars gibi) içermeyen ve % 96 oranında grafitleşmiş karbona sahip olandır.
EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA
4. Motor ve Jeneratör Fırçaları İmalinde
Bu malzemeler, yüksek sıcaklıktaki amorf veya damar türündeki doğal grafitten yapılır. Bu amaçla uygun grafitin grafitleşmiş karbon miktarı % 85’ten fazla olmalıdır. Grafit fırça yapımında, zift, katran veya reçine ile bağlanmış grafit ve metal tozları (bakır veya gümüş) kullanılır.
EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA
5. Grafitin Diğer Kullanım Alanları
Son senelerde kuru pil sanayiinde, bol miktarda grafit kullanılmaya başlanmıştır. Bunun için pul türü (levhamsı) ve grafit tozu en uygunu olup, en az % 85 grafitik karbon içermesi gereklidir.
EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA
Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
05523307100-05325466184
www.hasatdergisi.com