Elazığ ’ın merkez Kozova bölgesinde bulunan Fatmalı, Muratcık, Dallıca, Dambüyük, Koruk ve Pirinççi köylerinde pancar ekimi yapan çiftçilere bir ayda 7 milyon 300 bin lira elektrik faturası geldi.
Gelen yüklü elektrik faturalarının altında kalkamadıklarını ve ödeyemeyecek duruma geldiklerini belirten çiftçiler, yetkililere tepki göstermek amacıyla eylem yapacaklarını açıkladı.
Çiftçiler adına konuşan ve bir ayda sadece kendisine gelen elektrik faturasının 1 milyon 380 bin lira olduğunu söyleyen Kürşat Aykaç, “Kuzova olarak biz çiftçiler ölmüşüz. Yarın bu topraklarımıza icra koyar hepsini alırlar” diye kaydetti.
‘ÖDEME ŞANSIMIZ YOK, VERİLEN SÖZLER TUTULMADI ’
Muratcık köyünde toplanan çiftçiler adına konuşan çiftçi Kürşat Aykaç, bir ayda 5 köye toplamda 7 milyon 300 bin lira elektrik faturası geldiğini belirterek, “Şu an biz köylülerin bu gelen elektrik faturasını ödeme şansımız yok. Bu parayı veremeyiz şu an” dedi.
“Pancarın satış fiyatı bile belli değil” diyen Aykaç, “Bu elektrik ve sulama sorunuyla ilgili yetkililerin bizlere vermiş olduğu sözlerin hiçbirisi tutulmadı” diye konuştu.
EYLÜL ’E KADAR 22 MİLYON TL ’YE ÇIKACAK
29 Temmuz ’da Güneş Enerjisi Santralinin ihalesi olacağını ve burada çiftçilere mahsuplaştırma sözü verildiğini belirten Aykaç, “Ama bu konuda da herhangi bir ilerleme yok. Temmuz ayında 7 milyon 300 bin lira elektrik faturası geldi. Ağustos ayında da yine aynı rakam gelecek. Bu rakam Eylül ’e kadar yaklaşık 22 milyon lira bir borç olacak. Bizim bu paraları ödeyecek bir durumumuz yok tarlamızı satsak yine ödeyemeyiz. Pancarımızın hepsini versek yine ödeyemeyiz” dedi.
“Buna devletimizin bir an önce el koyması lazım” diyen Aykaç, şöyle devam etti:
“Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin gibi illere yüzde 60 hibeli elektrikler verildiğini biliyoruz. Yalnız biz Kuzovalı çiftçiler olarak bu elektrik faturasını ödeyemeyiz. Yakında çiftçimiz yine traktörlerine biner bu pancarları söker arkasına takar ‘ne biz yiyelim ne de başkası yesin ’ demek zorunda kalacak ve bu şekilde de devam eder gider.”
‘CUMHURBAŞKANI ‘ARKANIZDAYIZ ’ DEMİŞTİ ’
Daha önce yaşamış oldukları elektrik faturalarının sorunlarıyla ilgili yapmış oldukları eylem sonrasında köylerine Elazığ Valisi Ömer Toraman ’ın geldiğini ve sorunun çözümüyle ilgili sözler verdiğini ileri süren Aykaç, şöyle devam etti:
“Vali bey köyümüze gelerek buradaki pompa binasına baktı ve bize, ‘siz elektriği karşılayacaksınız bizde arazinin bütün giderlerini biz karşılayacağız ’ diyerek vaat verdi. Tabi o giderler sözü de tutulmadı iki tane buraya araba verildi.
Arazideki bütün patlak veya çatlak boruları yine biz kendi aramızdaki topladığımız paralarla onarmaya çalıştık. Valinin verdiği sözlerden bir tanesi de GES yapılıp kalan borçları da mahsuplaştırmak olacaktı ama oda olmadı.
Biz ne yapacağımızı şaşırdık 7 milyon 300 bin lira fatura var ortada. Yarın taahhütlü icra kağıtlarını yollarlar ve gelip benim toprağımı alacaklar sonrasında bir anlamı kalır mı bu işin? Sayın Cumhurbaşkanımız ‘dağı taşı ekin biz çiftçimizin arkasındayız ’ demişti hani kim var arkamızda? Burada kime derdimizi anlatacağımız da şaşırdık.”
‘MİLLETVEKİLLERİMİZDEN DE ŞİKÂYETÇİYİZ ’
“Milletvekillerimizden de şikâyetçiyiz. Metin Bulut (AKP Elazığ Milletvekili) kendisi bizzat gelip burada 700 bin lira vaadini veren kendisiydi ve bize bu ekimi yaptıran da kendisiydi” diyen Aykaç, şöyle dedi:
“‘Ekin yanınızdayım eğer bir sıkıntı olursa ben sizden önce yürürüm ’ dedi. Hani nerede, o da boş. Tarım bakanlığımızda bu sorunumuzla ilgili görüşmek için randevu talep ediyoruz. Çünkü buradaki olaylardan haberi olmadığı için buradakiler yalan dolanla gidiyorlar. Gerçek çiftçiyi gelsin dinlesin gerçek neyse öğrensin. 7 milyon 300 bin lira bir ayda kim ödeyebilir?”
AKP ’Lİ İL BAŞKANI İLGİLENMEDİ: NE ARADI, NE SORDU
Yüklü elektrik faturalarının çözümü için AKP Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım ’ı da aradıklarını söyleyen Aykaç, “Bu sorunumuzla ilgili Ak Parti Elazığ il Başkanımız Şerafettin Yıldırım ’ı da aradık ve ‘elektrikten dolayı sorunlarımız var bakanlıktan randevu almak istiyoruz ’ dedik. Kendisi de ‘Erzurum ’da kampım var dedi kamp bittikten sonra Ankara ’da il başkanları toplantımız var ’ diye cevap verdi” dedi.
“Bende ‘bize kim bakacak ’ diye sordum, ‘il başkan yardımcımıza sizi yönelteyim il başkan yardımcısı sizi arayacak ’ dedi ama il başkan yardımcısı ne aradı ne sordu” diyen Aykaç, şöyle dedi:
“İl başkanı buraya da gelmedi. Biz bu sorunumuzu çözmek için ya kamplarda gideceğiz ya yollarda gideceğiz başka bir alternatifimiz yok. Kuzova olarak biz çiftçiler ölmüşüz.
Yarın bu topraklarımıza icra koyar hepsini alırlar. Tarım İl Müdüründen tutun da milletvekillerine kadar buraya gelenler medyaya bir şeyler yaptık demek için geliyorlar. Başka hiçbir şey yok sadece kendi reklamlarını yapıyorlar. Gerçekten çiftçiyi dinleyen burada bir tane yok.”
‘BURAYA GELENLERİN HEPSİ BİZE YALAN SÖYLEDİ ’
‘Benim burada ektiğim 40 dönüm arazim var mısır ekmişim ve dinamo taktığım için ayda 100 lira geliyor ’ diyen Aykaç, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ancak buna aylık bin 100 lira geliyor. Şanlıurfa ’da dönüm bazda senede bin 300 lira geliyor ne kadar sulayabiliyorsan sula. Bizde ise aylık bin 300 lira dört ayda dönüm başına 4 bin lira geliyor.
Buradaki elektriğimiz sanayi elektriği üzerinden faturası geliyor. Ben sanayici, fabrikatörüm bin 150 dönüm ekili arazim var bir ayda 1 milyon 380 bin lira elektrik faturası gelmiş bana.
Bütün Türkiye duysun bir ayda ödediğim elektrik faturası 1 milyon 380 bin lira ödeme yapıyorum. Bu duruma karşı artık eylem yapmayı düşünüyoruz sesimizi cumhurbaşkanı duyana kadar bizde yürüyeceğiz.
Bu saatten sonra ne vali, ne milletvekili sadece cumhurbaşkanımıza sesimizi duyuracağız. Çünkü buraya gelenlerin hepsi bize yalan söylediler.”
SEPİYOLİTİN HAYVAN YEMİNDE KULLANIMI
Sepiyolitin, sorptif özelliği, serbest akışkanlığı, topaklaşmayı önleyici özelliği, toksik olmayan özellikleri ve kimyasal tepkisizliği temel alınarak hayvan beslemede kullanımı üzerine araştırmalar devam etmektedir. Sepiyolitin tüm hayvan türlerinde güvenli bir şekilde %2 ’ye kadar kullanılabileceği E562 ve E563 ile onaylanmıştır. Sepiyolit diğer killer gibi absorbe edilemezler, inert maddelerdir. Sepiyolitin CAS (Chemical Abstract Service) numarası 63800-37-3 olarak bildirilmektedir. Sepiyolit %1.5 düzeyinde ratlara 12 hafta süreyle verildiğinde toksik etkisinin olmadığı bildirilmiştir.
Bir yem katkı maddesi olarak sepiyolit hayvan besleme alanında teknolojik ve besin madde değerlendirilmesini artırmak amacıyla kullanıldığı gibi çevreyi ve hayvan refahını olumlu yönde etkileyen katkı maddesi olarak da kullanılabilmektedir (Galan, 1996, Onorato ve Escribano, 2013).Sepiyolitin hayvan beslemede kullanım nedenleri :
A. Sindirim sistemi üzerine etkileri Hayvan sağlığına katkıda bulunan absorpsiyon/adsorpsiyon özelliklerine sahiptir.
Zararlı bileşikleri bağlayarak onların vücuttan atılmalarını sağlarlar. Yemlerde bulunan antinutrisyonel bileşiklerin detoksifikasyonunda ve sindirim bozukluklarının düzelmesinde önemli rol oynar.
B. Bağışıklık sistemi üzerine etkileri Antimikrobiyel etkileri gözlenmiştir.
Diare enfeksiyonlarını önlemek için yaygın olarak kullanılır.
C. Yem üretimi üzerine etkileri Mikotoksinler ve ağır metaller için adsorbant olarak kullanılır.
Pelet yem üretiminde bağlayıcı olarak kullanılır. Toksik değildir.
Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com–www.nanotozlar.com–www.claypacks.com
www.netyerim.net,www.dmrsuren.com
—
Atilla Demir Süren
DMRSÜREN Kimya Sanayii ve Dış Tic.Ltd.Şti
Altayçeşme Mah.İstiklal Cad.No:82/B Maltepe-İstanbul
Tel:0216 4421200 Fax:0216 4426626 GSM:0532 5466184
www.dmrsuren.com-www.sunshieldclay.com-www.yemkat.com
hasatdergisi.com